Tryck på gratis hälsotest i industrins regi

Det finns ett stort intresse att testa sitt kolesterolvärde och blodtryck. Speciellt när det
är gratis, som när företaget Pfizer kommer med sin mobila testbuss. Betydelsen för folkhälsan är dock minimal, tror företaget.

24 jan 2005, kl 10:52
0

Annons

I slutet av förra året erbjöds befolkningen i Sundsvall, Gävle och Västerås gratis hälsotester och hälsoinformation.

Det är företaget Pfizer som på det här sättet enligt Nina Rask, ansvarig för projektet, vill slå ett slag för hälsoinformation och kontroll.

? Vi vet ju att många bär på riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom utan att känna till det. På det här sättet ville vi ge människor chansen att få sina värden kontrollerade, samtidigt som vi informerade om vad man själv kan göra för att förbättra värden som inte är så bra.
? Jag tror att många av de som kom till bussen fick sig en tankeställare, men naturligtvis har det inte någon betydelse för hälsan generellt på de här orterna, säger Nina Rask.

Men hon avfärdar kritik om att Hjärtlinjen, som projektet kallas, primärt skulle vara en satsning för att förbättra försäljningen av Pfizers läkemedel.

? Det är det inte. Vi får ju inte tala om våra läkemedel. Möjligen kan det ha en positiv effekt för företagsnamnet.

? Problemet idag är ju att människor är mycket intresserade av att veta sina värden, men att du inte har möjlighet att få sådana hälsokontroller inom vården.

Har Pfizer några planer på att öppna gratis permanent hälsorådgivning med provtagning?

? Nej, självklart kan vi inte öppna gratis provtagningar över hela landet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng