DPP4-hämmare ökade inte hjärtrisk

Två testade diabetesläkemedel av DPP4-hämmare gav inte fler fall av sjukhuskrävande hjärtsvikt jämfört med sulfonylurea.

10 jun 2015, kl 10:55
0

En stor retrospektiv observationsstudie jämförde risken för att få en sjukhuskrävande hjärtsvikt av saxagliptin, Onglyza, jämfört med sitagliptin, Januvia, bland patienter som behandlades för typ II-diabetes. Båda läkemedlen tillhör klassen DPP4-hämmare och studien gjordes bland fler än 100 000 personer.

Bland studiedeltagarna fanns det patienter både patienter med tidigare kardiovaskulär sjukdom som utan.

Studien kunde också visa att patienter som använde DPP4-hämmare hade en signifikant minskad risk för att få sjukhuskrävande hjärtsvikt jämfört med en kontrollgrupp som behandlades med sulfonylurea.
Studieresultaten redovisades nyligen vid diabeteskonferensen ADA i Boston.

Det har funnits misstankar om att preparat i läkemedelsgruppen kan ge allvarliga biverkningar. Nyligen lämnade en expertgrupp knuten till FDA in en rapport till myndigheten om att man hittat tecken på att saxagliptin kan kopplas till en för tidig död.

Vid samma kongress presenterades TECOS-studien som jämfört sitagliptin, Januvia, med placebo utan att hitta några bevis för att läkemedlet orsakat kardiovaskulära händelser bland patienterna. Bland symtomen man undersökte fanns hjärtsvikt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng