En dos HPV-vaccin kan räcka

Två stora studier tyder på att det kan räcka med att ge en enda dos av Cervarix för att ge skydd mot cancer.

10 jun 2015, kl 13:37
0

GSKs HPV-vaccin Cervarix har hamnat lite i skuggan av Gardasil från Sanofi Pasteur MSD som erbjuder skydd mot fler varianter av det humana papillomviruset. Cervarix innehåller komponenter mot HVP16 och HVP18 och infektioner av dessa två virus beräknas orsaka 70 procent av all cancer i livmoderhalsen.

Enligt det ursprungliga vaccinationsprogrammet ska vaccinet tas i tre omgångar. Nu visar en analys publicerad i Lancet Oncology att det kan räcka med att ta Cervarix som en enda injektion för att få skydd från vaccinet. Delar av resultaten har publicerats tidigare men nu har forskarna slagit ihop fynden från två stora studier, vilket ger ytterligare stöder för att teorin om att det räcker med en dos.

Innan det kan bli aktuellt att ändra rutinerna för hur man ger vaccinet behöver man göra fler undersökningar som är mer långsiktiga än vad som hittills gjorts, menar forskarna.

Ett annat fynd från analysen är att man såg att de unga kvinnor som fick två doser av Cervarix med minst sex månaders mellanrum fick ett partiellt skydd mot andra virusvarianter än de som ingår i vaccinet. Detta har man tidigare sett vid en tredosvaccination.

Om vaccinet skulle kunna ges i en dos blir vaccineringen betydligt enklare att utföra men framförallt skulle de lägre kostnaderna kunna leda till att många fler kvinnor skulle kunna skyddas mot cancer än vad som är möjligt idag.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng