Domstolen beslutade om medicinering

Föräldrarna till en tonårig pojke är oense om medicineringen av sonen för diagnosticerad adhd. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen beslutat.

2 mar 2015, kl 14:08
2

Svårt tvinga en förälder att medicinera barnet.

Hösten 2012 inleddes medicinering av en pojke med diagnosen adhd. Efter en tid blev de skilda föräldrarna oense om medicineringen skulle fortsätta eller inte och det hela förvandlades till en rättssak som till sist hamnade i Högsta förvaltningsdomstolen för avgörande.

Först beslutade socialnämnden att medicineringen skulle fortsätta, det överklagades till förvaltningsrätten som upphävde beslutet. Kammarrätten däremot ansåg att medicineringen skulle återupptas. Men Högsta förvaltningsdomstolen anser i likhet med förvaltningsrätten att medicineringen inte ska återupptas.

Högsta förvaltningsdomstolen konstaterar i sitt domslut att det är svårt att besluta om medicinering i sådana här fall, bland annat därför att föräldrarna är skilda och att det inte finns några tvingande regler som innebär att den förälder som är negativ till medicinering måste medicinera då barnet bor hos den föräldern.
Högsta förvaltningsdomstolen tycker inte heller att det finns några uppgifter, vare sig från läkare eller andra berörda som tyder på att pojken har ett påtagligt eller tydligt behov av medicineringen med Concerta.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng