Dom i Norge seger för parallellimportörer

Norges högsta domstol fastslog i onsdags att parallellimportören Paranovas nationella ompackning av importerade läkemedel inte innebär ett intrång på originaltillverkarens varumärken. Domen anses principiellt viktig.

18 jun 2004, kl 10:47
0

Annons

Domstolen anser att Paranova, med hänvisning till principen om varors fria rörlighet inom EES-området, har full rätt att packa om och differentiera sin produkt från originaltillverkarens.

Domen är en tolkning av EU:s varumärkesdirektiv.

Läkemedelsföretaget Merck argumenterade i ärendet för att utbytta, omdesignade förpackningar utgör varumärkesintrång.

– Domen är en stor seger för oss som kommer att påverka ett antal pågående rättsfall som handlar om parallellimport av läkemedel, säger Paranovas juridiske rådgivare Kim Jensen till nyhetstjänsten InPharma.

Samtidigt rekommenderar organisationen Social Market Foundation i Storbritannien i en ny rapport att parallellimportörer bör inkapsla originalförpackningarna i nya förpackningar istället för att byta ut dem, bland annat för att minska risken för att förfalskade läkemedel kommer i omlopp.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng