Annons

Allt fler förgiftas av läkemedel

Antalet misstänkta läkemedelsförgiftningar inom vården har ökat kraftigt. Mellan år 2000 och 2003 gjordes 468 förfrågningar till Giftinformationscentralen om patienter som medicinerats fel.

17 jun 2004, kl 12:24
0

Annons

Det är under de senaste åren som statistiken har skjutit i höjden. Förra året rapporterades 220 fall av feldosering eller feladministrering av läkemedel.

? Man kan spekulera i att bristen på personal, det ökade tempot och kraven på att patienterna snabbt ska skickas hem, kan vara orsaken till att det begås fler fel, säger Jonas Höjer, läkare vid Giftinformationscentralen (GIC), i en artikel i Stockholm City.

Det preparat som leder till flest rapporterade tillbud totalt är paracetamol. Det vanligaste felet som görs inom sjukvården är att läkemedlet av misstag feldoseras så att patienten får en överdos. 248 sådana fall har rapporterats till GIC under de senaste tre åren. Felet drabbar ofta barn, som inte sällan får en tio gånger för hög dos.

Vid mer än hundra tillfällen har det också hänt att injektioner som skulle ha getts intravenöst i stället skett subkutant, under huden, ofta med vävnadsskador som resultat. Det har också förekommit att patienter förväxlats och på så sätt fått medicin som varit avsedd för någon annan.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng