Angiogeneshämmare förlänger överlevnaden vid kolorektal cancer

Häromveckan publicerades de hittills första positiva fas III-resultaten för ett läkemedel som tillhör den länge omtalade läkemedelsgruppen angiogeneshämmare i New England Journal of Medicine.

18 jun 2004, kl 17:51
0

För över 30 år sedan lanserade professor Judah Folkman idén om att hämning av blodkärlstillväxten, angiogenesen, kunde vara en möjlig väg att behandla cancer.
Fältet har rönt stort intresse och idag befinner sig över 60 angiogeneshämmare i klinisk utveckling. Utvecklingen har dock gått långsamt och varit kantad av bakslag (se LMV 7-8/03).
Häromveckan publicerades dock de hittills första positiva fas III-resultaten för en angiogeneshämmare ? den monoklonala antikroppen bevacizumab ? i behandlingen av cancer.

En fas III-studie räckte

Bevacizumab godkändes i USA i februari enligt det så kallade fast track-förfarandet för särskilt angelägna läkemedel. Godkännandet baserades på en enda fas
III-studie (Hurwitz et al) som presenterades vid den stora cancerkonferensen ASCO i fjol och som nu alltså publicerats i NEJM.
I december i fjol lämnade Roche in en ansökan till den europeiska läkemedelsmyndigheten. Expertkommittén CHMP (före detta CPMP) väntas ta ställning till läkemedlet vid sitt möte i oktober, och om allt går enligt planerna hoppas företaget kunna lansera bevacizumab under första kvartalet 2005.
? I princip bygger ansökan på samma underlag som i USA, men vi har kompletterat med fas II-resultat som pekar i samma riktning, säger Richard Åhlberg, direktör för affärsområde onkologi på Roche.
Läkemedlet har tagits fram av Genentech och marknadsförs i USA av Roche under varunamnet Avastin.

Längre överlevnad

Bevacizumab är en rekombinantframställd och humaniserad monoklonal antikropp mot vaskulär endoteltillväxtfaktor (VEGF). Läkemedlet hämmar kärlförsörjningen till tumören (se bild) vilket bland annat anses minska risken för att metastaserna växer.
Den aktuella studien utvärderade tillägg av bevacizumab till så kallad IFL-kemoterapi vid metastaserande kolorektal cancer.
Studien visade att IFL plus bevacizumab ger statistiskt signifikanta och kliniskt meningsfulla förbättringar i patientgruppen.
402 behandlingsnaiva patienter med metastaserande kolorektalcancer fick kombinationen, medan 411 fick IFL och placebo. Medelöverlevnaden i den första gruppen var 20,3 månader, jämfört med 15,6 månader i gruppen som fick IFL och placebo.

Kommentatorn i NEJM, Robert Mayer, varnar dock för omotiverat höga förväntningar på preparatet. I en tidigare studie med bevacizumab som tillägg till kemoterapi i andra linjens behandling av bröstcancer observerades inga signifikanta vinster i överlevnad.