Annons

Digitalis farligare för kvinnor än för män

Enligt en studie som presenterades i slutet av oktober är digitalis farligare för kvinnor än för män. Men studiens utformning gör det svårt att dra slutsatser eller ändra några behandlingsriktlinjer.

14 nov 2002, kl 18:09
0

1997 presenterades den stora DIG-studien. Den anses välgjord och fastlade att digitalis har positiv effekt på symptom, dock reducerar det inte mortalitet.

Den nya studien, som är en post hoc-analys (efteranalys) baserad på DIG, visade att kvinnor som stod på digitalis löpte 5,8 procents ökad absolut risk att dö jämfört med män som också stod på digitalis. Dessutom var risken att dö större för de kvinnor som fick digitalis (33,1 procent) jämfört med dem som fick placebo (28,9 procent).

Skillnaden mellan män och kvinnor är inget som står inskrivet i det ursprungliga studieprotokollet. Därmed kan man inte dra några egentliga slutsatser av den nya studien.

? I en post hoc-analys tar man upp idéer man fått när man sett resultaten i den ursprungliga studien. Därför ska man vara väldigt försiktig med post hoc-analyser och resultatet bör bekräftas i en ny randomiserad prospektiv studie, säger Hans Wedel, professor i epidemiologi vid Nordiska hälsovårdshögskolan i Göteborg.

Påverkar inte rekommendationerna

I studien ingick 6 800 patienter, 5 281 män och 1 519 kvinnor. Studien löpte i medeltal i 37 månader, och patienterna randomiserades till placebo eller digitalis som tillägg till vanlig hjärtsviktsbehandling.

Karin Schenck-Gustafsson är docent i kardiologi vid Karolinska sjukhuset och koordinator för Centrum för genusmedicin vid Karolinska institutet. Hon tycker att resultatet är intressant men anser inte att några rekommendationer går att ändra baserat på denna studie.

? Det enda man kan säga om användningen av digitalis är att man kanske ska vara lite mer försiktig när man ger digitalis till kvinnor, säger Karin Schenck-Gustafsson.

Hon ser flera anledningar till att kvinnor skulle vara mer känsliga för digitalis.

? Ofta söker de vård i ett senare skede och är därmed sjukare när de kommer. Dessutom kan östrogen, som i sig har en positiv inotrop effekt, tillsammans med digitalis, piska på hjärtat lite för mycket.