Diabetesläkemedel blir subventionerade

TLV har beslutat att Forxiga och Tresiba ska ingå i läkemedelsförmånen med begränsning.

24 jun 2013, kl 15:42
0

Annons

I slutet av förra året godkändes Astrazenecas och Bristol-Myers Squibbs diabetesläkemedel Forxiga (dapagliflozin) av EU-kommissionen. 

Nu har Tandvårds– och läkemedelsförmånsverket beslutat att Forxiga ska in i läkemedelsförmånen. Men subventionen gäller bara vid tilläggsbehandling med metformin och inte som monoterapi. Forxiga är det första läkemedlet i en ny läkemedelsklass som kallas SGLT2-hämmare. Det sänker blodsockret genom att underlätta utsöndringen av glukos och kalorier till urinen. 

TLV har även beslutat att subventionera Tresiba (insulin degludek) vid behandling av typ I och typ II diabetes. Det är en långverkande insulinanalog i likhet med Lantus och Levemir, som redan ingår i förmånerna. Priset för Tresiba är högre, men enligt beslutet har företaget visat att det är ett kostnadseffektivt behandlingsalternativ för patienter med typ I diabetes och för patienter med typ II diabetes som har upprepade hypoglykemier. 

Därför ingår Tresiba i förmånerna med en begränsning. För behandling av typ II diabetes gäller subventionen endast där annan insulinbehandling inte räcker för att nå behandlingsmålet på grund av upprepade hypoglykemier.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng