Annons

?Det måste krävas tillstånd för att sälja receptfritt i handeln?

Svenska butiker är dåliga på att kontrollera legitimation vid försäljning av cigaretter. Men att det skulle vara ett hinder för att tillåta försäljning av receptfria läkemedel håller branschen inte med om. Ett tillståndssystem ses som en bra lösning.

18 feb 2005, kl 17:23
0

I kampen om det receptfria monopolet har Apoteket emellanåt hänvisat till handelns bristande kontroll och säkerhet. Med anledning av en ny undersökning föreslår nu handeln en strikt reglerad försäljning.
– All försäljning som samhället anser är känslig måste regleras med tydliga sanktioner. Ett tillstånd som måste sökas och som kan förloras om man inte följer regelverket, kombinerat med effektiva kontroller, är det enda som skulle fungera tillfredsställande, säger Thomas Svaton, vd för Svensk Dagligvaruhandel.
Enligt undersökningen från Svensk Dagligvaruhandel och Statens Folkhälsoinstitut är det bara knappt 40 procent av butikerna som frågar om legitimation vid försäljning av cigaretter.
– Regelverket måste helt klart skärpas, oavsett om det gäller cigaretter eller receptfria läkemedel, menar Thomas Svaton.

Tydliga sanktioner
I Danmark liberaliserades försäljningen av ett antal receptfria läkemedel den 1 oktober 2001. Sedan dess är det möjligt att köpa bland annat smärtstillande läkemedel, nässprej och rökavvänjningspreparat på bensinmackar och i livsmedelsbutiker.
Under 2003 gjorde det danska Läkemedelsverket knappt 500 inspektioner, ofta med nedslående resultat. 44 procent av butikerna sålde inte de läkemedel de var tvungna att sälja, 36 procent av butikerna sålde läkemedel vars bäst före-datum hade gått ut, 14 procent sålde läkemedel tillsammans med andra varor och sju procent sålde läkemedel helt öppet för kunderna – allt i strid med gällande regelverk.
– Utan ett tydligt regelverk, inspektioner och uppföljningar kan det bli så i Sverige också, varnar Thomas Svaton.
Ett tillståndsförfarande vill även Läkemedelsverket ha.
– Oavsett omregleringens art kräver det någon form av tillståndsansökan, säger Anita Finne Grahnén, direktör på Läkemedelsverket.