Annons

De nya läkemedlen är väsentligt mycket dyrare än tidigare behandling

Med de revolutionerande resultat som dessa två behandlingar uppvisar är det knappast förvånande att priset för läkemedlen kommer att bli högt. I USA ligger priset på Remicade på cirka 3 600 kronor (450 dollar) per ampull innehållande 100 mg läkemedel. I Sverige tror Helena Nyrén på Schering-Plough att priset kommer att ligga någonstans mellan priset […]

4 jul 2002, kl 07:24
0

Annons

Med de revolutionerande resultat som dessa två behandlingar uppvisar är det knappast förvånande att priset för läkemedlen kommer att bli högt. I USA ligger priset på Remicade på cirka 3 600 kronor (450 dollar) per ampull innehållande 100 mg läkemedel. I Sverige tror Helena Nyrén på Schering-Plough att priset kommer att ligga någonstans mellan priset i USA och det licenspris på 5 000 kronor per ampull man tar ut nu. Vid behandling av reumatoid artrit kommer det att innebära att varje infusion kommer att kosta runt 10 000 kronor och en underhållsbehandling cirka 90 000 kronor per år. Vid Crohns sjukdom, där dosen är högre, kommer varje infusion att kosta mellan 15 000 och 20 000 kronor. Eftersom dessa infusioner ges med mycket längre intervall kommer den årliga kostnaden dock att bli lägre för behandlingen av Crohns sjukdom jämfört med reumatoid artrit.
Även för Enbrel kommer årskostnaden för behandling av reuamtoid artrit att ligga mellan 90 000 och 100 000 kronor, enligt Siv Eriksson på Wyeth-Lederle.
Samtliga dessa prisuppgifter är angivna som apotekens inköpspriser vilken innebär att på toppen av dessa priser kommer apotekens påslag.
Priserna på de nya behandlingarna ska jämföras med traditionell behandling inom reumatoid artrit som kostar allt ifrån ett par tusen per år för den vanligaste behandlingen med metotrexat till mellan 20 000 och 30 000 kronor per år för den betydligt ovanligare ciklosporin-behandlingen.
De nya preparaten är med andra ord väsentligt mycket dyrare än tidigare läkemedelsbehandlingar.
Svåra prioriteringar
Den höga kostnaden kommer sannolikt att bli en begränsande faktor för hur stor användning de nya läkemedlen får. Det finns nämligen en redan accepterad strategi vid behandling av reumatoid artrit att använda kraftiga antireumatiska medel redan från början för att försöka minska risken för irreversibla skador på lederna. Detta talar för att man även borde använda de nya läkemedlen redan ganska tidigt i sjukdomsprocessen menar både Ronald van Vollenhoven och Anders Harju, båda vid Reumatologiska kliniken på Karolinska sjukhuset.
? Om man inte tar hänsyn till kostnaden skulle en stor del av RA-patienterna vara kandidater för TNF-alfa-blockad, säger Ronald van Vollenhoven. Men kostnadsaspekten talar ganska starkt emot de nya läkemedlen.
? Detta kan leda till svåra prioriteringfrågor, säger Anders Harju. Det är ingen tvekan om att priset kommer att ha betydelse, men vi vet inte idag hur stor betydelse det kommer att få.