De flesta farmaceuter gör misstag

Två tredjedelar av farmaceuterna missade fel i expeditionerna enligt en brittisk studie.

9 sep 2014, kl 10:05
0

Annons

Bara en tredjedel av farmaceuterna i undersökningen upptäckte alla felexpeditionerna som fanns gömda i de 50 recept som ingick i studien. Studien syftade till att undersöka hur farmaceuter påverkas av olika distraktioner vid expeditionerna.

Farmaceuterna skulle kontrollera 50 läkemedel förskrivna på realistiska recept på 25 minuter. Bland de 50 recepten fanns fem med avsiktliga fel, som märkning eller produktfel. Under testet blev farmaceuterna störda, bland annat tvingades de till ett avbrott på fem minuter och krav på att memorera siffror.

Av de 103 farmaceuter som deltog i studien upptäckte 36 alla fem felen, omkring hälften missade ett fel medan 15 upptäckte tre av de fem felen och tre farmaceuter fann bara ett eller två av felen. Ingen av deltagarna i studien missade alla felen. Av de testade distraktionerna påverkade avbrottet signifikant noggrannheten som minskade från 90 procent till 70 procent.

Även om många av de inplanterade felen inte skulle ha orsakat patienten skada så var det till exempel tre av tio farmaceuter som inte upptäckte den felaktiga ordinationen av petidin som minskade dosintervallet från var fjärde timme till fyra gånger om dagen, skriver Pharmaceutical Journal.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng