Anders Borg tänker fel

Apotekarsocietetens nya vd kritiserar Anders Borgs uttalande om att läkemedelssubventionen kan hotas om Astrazeneca köps upp.

9 sep 2014, kl 10:47
0

Karin Meyer, vd på Apotekarsocieteten.

I en intervju i Dagens Industri är finansminister Anders Borg bekymrad över hur man långsiktigt ska få stabilitet och trygghet kring Astrazenecas verksamhet i Sverige. Att Pfizer skulle köpa upp företaget är fortfarande möjligt.

Han menar att en sådan affär, om den blir av, kan påverka den svenska modellen för läkemedelssubvention. Skälet att ha en läkemedelsfinansiering som ger relativt starkt stöd för att utveckla nya läkemedel minskar om läkemedelsindustrin bara ägnar sig åt kostnadsbesparingar, säger han till DI.
-Vi har inte råd att bevilja oss förmåner på bekostnad av konkurrenskraften, säger Anders Borg.

Resonemanget kritiseras av Apotekarsocietetens nya vd Karin Meyer som anser att resonemanget är kortsiktigt. Hon menar att Sverige som gör sig mån om att vara en välfärdsstat bör se till en bra utveckling av vården och behandlingar.
-Läkemedelsutvecklingen är global. Då gäller det att vi tänker inte bara kostnader i ett led utan också ser att det finns förutsättningar att vara attraktiva globalt sett i utveckling och utvärdering av nya och befintliga behandlingar, säger hon i en presskommentar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng