Planerar för två doser

Från årsskiftet kan HPV-vaccin ges i två doser istället för dagens tre.

10 sep 2014, kl 08:03
1

Foto: iStockphoto

Socialstyrelsen planerar att ändra i riktlinjerna för HPV-vaccineringen i allmänna vaccinationsprogrammet. Tanken är att det ska bli ett tvådosschema för HPV-vaccin för vissa åldersgrupper, till skillnad från dagens tre doser.

Myndigheten kommer att skicka ut en remiss om en föreskriftsförändring inom kort. Ändringarna beräknas gälla från årsskiftet 2014-2015. Doserna ska ges med ett halvårs intervall.

Tvådosschemat kommer enbart att gälla barn mellan 9-13 år som vaccineras med Gardasil och mellan 9-14 år för barn som vaccineras med Cervarix. Äldre barn, vuxna och barn med försämrat immunförsvar kommer fortsättningsvis att vaccineras med tre doser. Den som redan påbörjat ett tredosschema och fått de två första doserna måste få en tredje dos, då det behöver vara ett intervall på minst sex månader mellan doserna. I tredosschemat ges de de två första doserna med två månader mellan första och andra dosen.

Studier har visat att två doser av HPV-vaccinerna ger ett minst lika bra skydd som tre, och under våren har EU godkänt tvådosschema för både Gardasil och Cervarix. 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. hejsan, vad sägs om att bli en whistle-blower istället?

    fruktansvärd bild där med sprutan. att ni kan med.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng