De dyraste läkemedlen blir ännu dyrare

Specialläkemedel som används för behandling av cancer och andra
komplexa sjukdomar, är bland de dyraste på marknaden. Men priset på dem
fortsätter att stiga i en takt som är högre än inflationen.

29 sep 2008, kl 14:05
0

Det är den amerikanska pensionärsorganisationen AARP, American Association for Retired People, som just släppt en ekonomisk rapport om läkemedelspriser. I topp ligger de så kallade specialläkemedlen som ofta tillverkas av biotechföretag. För dessa landar kostnaderna per patient och år ofta på tiotals tusen dollar och enligt rapporten fortsätter de att bli dyrare.

AARP har gått igenom 140 specialläkemedel för behandling av bland annat cancer, MS och rematoid artrit och tittat på prisförändringarna de senaste åren. Bara under 2007 steg priset på dessa preparat med 8,7 procent vilket är tre gåger så mycket som inflationen i USA. Priset på andra receptbelagda läkemedel stag med 7,4 procent och för generiska produkter föll priset med 9,6 procent samma period.

De höga priserna på specialläkemedlen har ifrågasatts av både Wall Streetanalytiker och från statligt håll i USA. Industrin försvarar sig med att de extremt höga kostnaderna för att forska fram dem och de små patientgrupperna gör prisbilden till vad den är. Men, skriver AARP i sin rapport, även produkter som funnits på marknaden under flera år ökar i pris. En genomgång av 112 vanliga specialläkemedel visar att priset i genomsnitt steg med 43 procent mellan 2003 och 2007.
– Genom att fortsätta höja priset på dessa läkemedel lägger tillverkarna en tung börda på patienter med kroniska sjukdomar som har mämst möjlighet att betala för dem,  sade chefen för AARP John Rother till Wall Street Journal.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng