Läkemedelsverket sätter Klexane i karantän

Blodproppsmedlet Klexane innehåller heparin som tillverkats av
företaget Hepalink i Kina. Som en försiktighetsåtgärd har
Läkemedelsverket bestämt att inte släppa ut vissa tillverkningssatser
av produkten på marknaden.

30 sep 2008, kl 11:33
0

Det är i ljuset av den omfattande skandalen med förorenat heparin som Läkemedelsverket bestämt att sätta vissa tillverkningssatser av Klexane (enoxaparinnatrium) i karantän. Detta i väntan på att det ansvariga företaget Sanofi-aventis genomför en inspektion av säkerheten för hela råvarukedjan i Kina. Satserna har redan analyserats och innehåller enligt provresultaten inte något översulfaterat kondritinsulfat.

Det var i tidigt våras som historien med det kontaminerade heparinet rullades upp. Bara i USA kopplades omkring 80 dödsfall till heparinet med den totala siffran i världen är inte känd. Satser av den förorenade produkten hittades även i Sverige och här drogs allt förorenat Klexane bort av försiktighetsskäl i slutet av april. Nu har alltså Läkemedelsverket beslutat att även vissa icke-kontaminerade satser av produkten ska hållas i karantän till säkerhetsgenomgången i Kina är klar.

Klexane är ett så kallat lågmolekylärt heparin och används för att behandla allvarliga akuta sjukdomstillstånd som till exempel hjärtinfarkt och propp i lungans blodkärl. Preparatet är stort internationellt men inte så vanligt i Sverige. Här används istället främst Fragmin och Innohep. Ett fall med biverkningar kopplade till översulfaterat kondroitinsulfat har rapporterats här. Biverkningarna, som påminner om en allergisk reaktion, var kortvariga och ledde inte till några allvarliga följder för patienten. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng