Annons

Dansk kritik mot ny kvinnomedicin

Det danska läkemedelsföretaget Lundbeck har påbörjat lanseringen av sin nya produkt för behandling av PMDS. I Sverige är Premalex redan godkänd, i Danmark lär den också snart vara det. Men lanseringen får kritik.

1 nov 2011, kl 12:16
0

Annons

Efter att EMA godkänt premenstruell dysforisk syndrom, PMDS, som en sjukdom har Lundbeck börjat lanseringen av sitt läkemedel Premalex.
Företaget söker nationella godkännanden och i Sverige blev det godkänt av Läkemedelsverket för ett år sedan. Däremot blev det inte någon subvention. I somras avslog TLV ansökan med hänvisning till att det inte var kostnadseffektivt.

I Danmark
har nu företaget inför lanseringen, det är ännu inte godkänt där, fått mycket kritik bland annat av medlemmar i det danska Etiska rådet och specialläkare i psykiatri. Bland annat för man gör kvinnors menstruation och hormonsvängningar till en behandlingskrävande sjukdom.
? Man ger antidepressiv medicin till friska kvinnor, det är vanvettigt att företagen får göra det, säger bland annat läkaren Lotte Hvas medlem i Etiska rådet till Jyllandsposten.

Läkemedlet Premalex
är det första som godkänts för behandling av PMDS, men det är inte någon ny substans, utan innehållet är detsamma som i Lundbecks antidepressiva preparat Cipralex, escitalopram.