Dansk kritik mot ny kvinnomedicin

Det danska läkemedelsföretaget Lundbeck har påbörjat lanseringen av sin nya produkt för behandling av PMDS. I Sverige är Premalex redan godkänd, i Danmark lär den också snart vara det. Men lanseringen får kritik.

1 nov 2011, kl 12:16
0

Annons

Efter att EMA godkänt premenstruell dysforisk syndrom, PMDS, som en sjukdom har Lundbeck börjat lanseringen av sitt läkemedel Premalex.
Företaget söker nationella godkännanden och i Sverige blev det godkänt av Läkemedelsverket för ett år sedan. Däremot blev det inte någon subvention. I somras avslog TLV ansökan med hänvisning till att det inte var kostnadseffektivt.

I Danmark
har nu företaget inför lanseringen, det är ännu inte godkänt där, fått mycket kritik bland annat av medlemmar i det danska Etiska rådet och specialläkare i psykiatri. Bland annat för man gör kvinnors menstruation och hormonsvängningar till en behandlingskrävande sjukdom.
? Man ger antidepressiv medicin till friska kvinnor, det är vanvettigt att företagen får göra det, säger bland annat läkaren Lotte Hvas medlem i Etiska rådet till Jyllandsposten.

Läkemedlet Premalex
är det första som godkänts för behandling av PMDS, men det är inte någon ny substans, utan innehållet är detsamma som i Lundbecks antidepressiva preparat Cipralex, escitalopram.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng