Annons
Klart med klinisk prövning av medel mot svår pms

Klart med klinisk prövning av medel mot svår pms

Efter säkrad finansiering är det klart med en ny klinisk studie av substansen sepranolon mot pmds.

2 nov 2016, kl 12:57
0

Annons

Karin Ekberg.

Hösten 2017 startar företaget Asarina Pharma en fas IIb-studie med sin läkemedelskandidat separanolon för behandling av premenstruellt dysforiskt syndrom, PMDS. Detta står klart sedan bolaget säkrat finansiering på cirka 69 miljoner kronor från befintliga och nya investerare.

För ett par år sedan genomförde bolaget, då under namnet Umecrine Mood, en fas I/II-studie med samma substans, men utan att då kunna visa signifikant effekt.

– Den första prövningen hade vissa problem men vi lärde oss mycket på vägen. Viktigt var att sepranolon inte visade några tecken på biverkningar, sade Karin Ekberg, operativt ansvarig på Asarina Pharma, i en tidigare intervju med Läkemedelsvärlden.se.

Drygt 200 kvinnor ska ingå i den nya studien som kommer att genomföras i Sverige, Storbritannien, Tyskland, Polen och USA. Den aktiva behandlingen sker i tre menscykler och totalt beräknas studiedeltagarna ingå i studien i ungefär åtta månader.

– Det har tagit lite tid och vi har varit nära att säkra finansiering tidigare, men nu är vi äntligen här. Vi och ägarna har hela tiden trott på och kämpat för detta, säger Karin Ekberg.

Resultat från studien väntas under första halvåret 2019.

Sepranolon är en injicerbar kroppsegen substans och en stereoisomer till allopregnanolon, en nedbrytningsprodukt till progesteron. Kvinnor med pmds har en ökad känslighet för effekten av allopregnanolon och sepranolon minskar den effekten.

I dag finns inget specifikt läkemedel för behandling av pmds på marknaden. Vissa kvinnor blir hjälpa av ssri-preparat och p-piller, andra inte.