Annons
Dålig statistik på hur många som vaccinerar sig i höst

Dålig statistik på hur många som vaccinerar sig i höst

Nu har den årliga influensavaccineringen startat i landstingen. Men hur många som faktiskt vaccinerar sig är osäkert.

11 okt 2011, kl 13:46
1

Annons

Idag påbörjas den årliga vaccinationen mot säsongsinfluensan. Och som tidigare skiljer sig landstingens beslut åt när det gäller om vaccineringen är avgiftsfri eller inte.

I de flesta
landsting är vaccineringen gratis för riskgrupper och personer över 65 år, men sex landsting tar ut en avgift också av dessa grupper, till exempel Halland, Uppsala och Västra Götaland.
Vilken täckningsgrad landstingen har och om det till exempel är någon skillnad mellan landsting där vaccinationen är gratis och de som tar betalat, finns det ingen säker statistik på.
? Det har gjorts försök att ta fram sådan, men det lades ned eftersom statistiken inte är tillförlitlig, säger Inger Andersson von Rosen utredare på Socisltyrelsen.
För några år sedan försökte Smittskyddsinstitutet lansera ett frivilligt nationellt vaccinationsregister, Svevac, som några få landsting använder.
? I övrigt gör man väldigt grova beräkningar, till exempel tittar man på hur mycket vaccin som sålts, men det säger till exempel inte något om hur mycket som distribuerats ut och vilka grupper som vaccinerats. På andra ställen har man enkäter, företrädesvis till den seniora befolkningen. Men det blir väldigt darrig statistik, konstaterar Inger Andersson von Rosen.

Men alla är
överens om att det behövs en överblick över vaccinationstäckningen, säger Inger Andersson von Rosen.
? Det har ju såväl pandemin som narkolepsin visat.
Att arbetet med att rulla ut Svevac stannat av beror bland annat på att Datainspektionen hade synpunkter.
Nu väntar alla istället på att det Hälsodataregister för vaccinationer som vaccinationsutredningen föreslår ska bli verklighet. Men ännu har regeringen inte presenterat någon proposition.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer