Annons
Farligt med överskott av vitaminer

Farligt med överskott av vitaminer

En ny studie antyder att vitaminer kan öka risken hos äldre kvinnor att dö i förtid.

11 okt 2011, kl 11:38
0

Att kosttillskott bara behövs om en person har brist på ett näringsämne har länge varit experternas budskap. Nu tyder en ny studie publicerad Archives of Internal Medicine att ett överskott till och med kan vara farligt.

Enligt forskarna kan
det finnas ett samband mellan ökad mortalitetsrisk och multivitaminer, tillskott av järn, vitamin B6, folsyra, magnesium, zink och koppar.
I studien följdes cirka 38 000 amerikanska kvinnor mellan 1986 och 2004. Snittåldern var 61 år när studien drog igång, under studietiden dog närmare 16 000 av kvinnorna. De var i allmänhet välnärda men många av dem tog trots det olika kosttillskott.

Forskarna påpekar
att deras studie varit beroende av kvinnornas egna uppgifter om vilka kosttillskott de använt och att det är svårt att justera för faktorer som till exempel fysisk hälsa.
Men de anser att resultatet tyder på att kosttillskott bara ska användas där det finns starka medicinska skäl.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng