Annons

Dålig insikt i vad som styr förskrivning av antidepressiva

Allmänläkare hävdar att det är den egna erfarenheten som styr förskrivningen av antidepressiva medel. Det visar en ny avhandling. Ändå är det nya antidepressiva som ökar mest.

19 nov 2003, kl 11:27
0

Förskrivningen av antidepressiva medel per invånare har sexdubblats mellan 1992 och 2002, samtidigt som läkemedelsindustrin satsat hårt på att informera primärvårdens läkare om de nya medlen genom kurser och försäljarbesök. Ändå hävdar många allmänläkare, samtidigt som de skriver ut allt mer antidepressiva medel, att de i huvudsak förlitar sig på egna erfarenheter. Det framgår av en avhandling av Stig J Andersson vid Lunds universitet.Avhandlingen baseras på en enkätundersökning till drygt 300 allmänläkare.
På frågan om vad som påverkade deras val av behandling av patienter med lättare depressioner så svarade de flesta att de utgick från sina egna kliniska erfarenheter. Påverkan från kurser, kollegor och läkemedelföretag ansågs ha mindre betydelse.
? Men den egna erfarenheten kan inte rimligen ligga till grund för en sexdubbling av förskrivningen av en viss sorts medicin. Bygger man på sin erfarenhet så skulle man ju snarare fortsätta att göra som man alltid gjort, påpekar Stig J Andersson.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng