Annons

Tuffare regler för läkemedelsindustrin

På LIF:s styrelsemöte i går tisdag beslutades att LIF till de andra avtalsparterna ska föreslå en rad förändringar till nu gällande avtal för umgänge mellan läkemedelsföretagen och personal från sjukvården.

19 nov 2003, kl 13:59
0

Annons

Med anledning av den uppmärksamhet som riktats mot branschens marknadsföring och den allmänna etikdebatten i landet, har LIF skyndat på arbetet med att uppdatera reglerna. Arbetet inleddes våren 2003.

LIF styrelse beslöt den 18 november att till de andra avtalsparterna föreslå en rad förändringar, i huvudsak på ett sätt som gör reglerna mer heltäckande (se faktaruta till höger).

– Vi är övertygade om att sjukvården och läkarkåren välkomnar dessa ändringar, säger LIFs VD Richard Bergström i ett pressmeddelande.

LIFs medlemmar är bundna av dessa regler med omedelbar verkan. Styrelsen har också beslutat att från 2004-01-01 höja avgiften till maximalt 250.000 kr för företag som fälls i branschens etiska nämnd, NBL (Nämnden för bedömning av läkemedelsinformation).

– Utveckling av nya läkemedel sker i nära samarbete med sjukvården. Läkemedelsföretagen står för en viktig del av läkarnas fortbildning. Därför är det viktigt med tydliga regler så att umgänget inte kan ifrågasättas, säger Steinar Høeg, ordförande för LIF.

Läkemedelsindustriföreningen, LIF, inledde våren 2003 en omfattande översyn av läkemedelsbranschens etiska regelverk. En viktig del är att reglerna uppfattas som relevanta och tydliga och att efterlevnaden är god. I maj 2003 antog LIF styrelse etiska riktlinjer för arbetet med patientorganisationer, och under hösten har arbete pågått med ett avtal med Apoteket AB rörande samarbete med apotekspersonal.

Dessutom inleddes dialogen med läkarkåren och sjukvården (i form av Landstingsförbundet) om att uppdatera det avtal som redan reglerar möten anordnade av industrin.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng