Annons

NOTISER

Länsrätten sa nej till utbyte Läkemedelsverket ansåg att läkemedlet Nitrolingual var utbytbart mot andra glycerylnitratsprayer. Företaget ansåg annorlunda och överklagade till länsrätten i Uppsala som gick på företagets linje. Nu är ärendet ett fall för Kammarrätten. I väntan på dess dom gäller länsrättens. Lunds universitet satsar på läkemedel Lunds universitet slår vakt om sin spetsforskning, […]

20 nov 2003, kl 15:49
0

Annons

Länsrätten sa nej till utbyte

Läkemedelsverket ansåg att läkemedlet Nitrolingual var utbytbart mot andra glycerylnitratsprayer. Företaget ansåg annorlunda och överklagade till länsrätten i Uppsala som gick på företagets linje. Nu är ärendet ett fall för Kammarrätten. I väntan på dess dom gäller länsrättens.



Lunds universitet satsar på läkemedel
Lunds universitet slår vakt om sin spetsforskning, men nysatsar dessutom på tre stora tvärvetenskapliga forskningsområden; medicin och läkemedel, global samhällsutveckling samt livsvetenskaper.
Inom området medicin och läkemedel satsar man särskilt på stamcellsbiologi och cellterapi samt sinnesbiologi.



ASA minskar cancer i tjocktarmen
Regelbunden användning av acetylsalicylsyra (ASA) reducerar antalet celler som kan leda till cancer i tjocktarmen. Det har forskare i Israel visat genom att undersöka prov från 194 patienter med koloncancer som opererat bort en bit av tjocktarmen. Analysen visade att de som använt ASA regelbundet under minst ett år hade mindre av den sjukdomsalstrande celltypen än de som inte använt ASA (36 procent jämfört med 76procent).



Nya etiska regler
Läkemedelsföretag ska inte ge bidrag till patientorganisationers ordinarie verksamhet, enligt de etiska regler som Läkemedelsindustriföreningen, Lif, nyligen antagit. I riktlinjerna som gäller hela branschen står också att det samarbete som får förekomma ska gälla definierade projekt, och då ska också stödet från industrin redovisas öppet.



Mest Nexium i Västra Götaland
Läkarna i Västra Götaland skriver ut betydligt mer protonpumpshämmare än förskrivare i övriga Sverige. Medan riket i genomsnitt använder cirka 35dygnsdoser per 1 000 invånare och dag ligger Västra Götaland på ungefär 38 dygnsdoser. Av länets 49 kommuner ligger bara elva under riksgenomsnittet. Läkemedelskommittéernas råd verkar inte ha hörsammats, 25procent av den magsårsmedicin som förskrivs är, tvärtom mot kommittéernas rekommendationer, Nexium.



Få danskar rapporterar biverkningar
Sedan den första juli, då det i Danmark blev möjligt för patienter att rapportera biverkningar av läkemedel, har bara ett drygt 50-tal använt sig av rättigheten. Men Lægemiddelstyrelsen säger i en första rapport att man räknar med att de kommer att bli fler i takt med att möjligheten blir känd.



Psykisk hälsa lockade
Vid den slutliga räkningen hade cirka 1 300 personer besökt årets Läkemedelsforum som arrangerades av Apotekarsocieteten med flera i slutet av oktober. Målet, 2500 besökare, nåddes som Läkemedelsvärlden berättade om i förra numret inte. Den mest välbesökta sessionen handlade om psykisk hälsa. Formerna för nästa års forum är nu under diskussion.



Skadestånd för läkemedelsdöd
Anhöriga till en ung man i Norge som dog av allvarlig bukspottkörtelinflammation efter att ha ätit antidepressiva läkemedel har fått ett skadestånd på drygt en miljon svenska kronor av staten. Det norska läkemedelsverket misstänker att antidepressiva medel orsakat fler dödsfall och att fler ersättningar kommer att betalas ut.



Uppluckring av patent
Kanada har som första land i västvärlden föreslagit ändringar i sina patentregler så att fattiga länder med svåra sjukdomsepidemier ska få råd att köpa mediciner. Förslaget är ett resultat av beslutet inom Världshandelsorganisationen,WTO, om att fattiga länder i sådana fall ska ha rätt att importera billiga kopior som annars skyddas av patent.
Om några ändringar av de svenska patentreglerna behövs analyseras nu som bäst på justitiedepartementet.