Annons

Unik grad av reglering inom apoteksområdet

Apotekarna i Sverige möter jämfört med sina kollegor i EU en betydligt högre grad av statlig reglering av möjligheterna att bedriva yrkesverksamhet. Det visar en rapport från Institute for Advanced Studies i Wien som sammanställts på uppdrag av EU-kommissionen.

20 nov 2003, kl 18:52
0

Annons

Enligt rapporten har Sverige den mest restriktiva och reglerade apoteksnäringen inom hela EU. Rapporten, “Economic Impact of Regulation in the field of liberal professions in different EU Member States” har gjorts på uppdrag av EU-kommissionen.

Sverige är i övrigt ett relativt medeleuropeiskt land vad gäller den totala graden av statlig reglering av olika marknadsområden. Men Sverige utmärker sig alltså markant inom apoteksområdet.

Enligt rapportens slutsatser leder statlig reglering generellt till ett lägre antal praktiserande yrkesaktiva. Förutom att färre sysselsätts inom reglerade näringar, skapar en överdriven reglering sämre förutsättningar för välfärdsutveckling, enligt rapporten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng