Annons

Svenska kunder vill ha alternativ till Apoteket

Svenska kunder vill ha fler alternativ till att köpa receptfria läkemedel. Och bättre öppettider.

21 nov 2003, kl 17:29
0

Annons

Vid en frågestund idag, “Receptfritt i fler butiker?”, redovisade Bo Mattson från Cint.se en undersökning bland Cint:s medlemmar. Bland annat tycker 75 procent av medlemmarna att alla eller vissa receptfria läkemedel ska kunna säljas i till exempel livsmedelsbutiker. Samma undersökning visar också att runt 70 procent tycker att tillgången till bättre information är det viktigaste med dagens system.

85 procent av medlemmarna tycker att de största fördelarna med en omreglering av försäljningen av receptfria läkemedel i Sverige är bättre öppettider och fler distributionsställen.

Cint har frågat 1382 medlemmar, varav 863 har svarat. 37 personer valde att tacka nej.

Som ett inlägg i debatten presenterade Apoteket idag en rapport, “Läkemedel säljs med kompetens. Om apotekens ensamrätt i Europa” konstateras att apoteken har ensamrätt på att sälja receptfria läkemedel i tio av 16 undersökta länder, EU utom Luxemburg, plus Norge och Schweiz. Även i de länder där receptfria läkemedel säljs utanför apotek finns hårda restriktioner kring försäljningen.

– För Apotekets del är detta främst en fråga om kundsäkerhet. Också receptfria läkemedel kan innebära risker om de används fel. Därför fyller apoteket en viktig funktion eftersom vi kan ge professionella råd kring egenvård, säger Stefan Carlsson, vd i Apoteket AB, i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng