Champix granskas av FDA

Igår meddelade den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att den ser över rapporter om självmordstankar hos patienter som använt rökavvänjningsmedlet Champix. Även aggressivt beteende och dåsighet är sidoeffekter som undersöks.

21 nov 2007, kl 13:35
0

Annons

Pfizer som tillverkar och har utvecklat Champix (vareniklin) skickade nyligen in data som tillkommit efter lanseringen till FDA. Myndigheten meddelar nu på sin webbplats att dessa data undersöks tillsammans med ett antal uppgifter från populärpress och internetsajter.

En preliminär bedömning tyder på att det i många fall uppstått depression, självmordstankar och emotionella förändringar dagar eller veckor efter att behandling med Champix har påbörjats, uppger FDA.

Men myndigheten antyder också att Champix roll i dessa fall inte är uppenbar eftersom rökstopp med eller utan medicinering har associerats till ?förvärrande av underliggande psykisk sjukdom?.
?Emellertid har inte alla patienter som beskrivs i de här fallen haft tidigare psykisk sjukdom och alla har inte slutat röka?, tillägger FDA.

Myndigheten skriver att den samarbetar med Pfizer om att utreda biverkningarna och att så snart granskningen är färdigställd ska FDA kommunicera sina slutsatser och rekommendationer till allmänheten.

I nuläget rekommenderar FDA att personer som använder läkemedlet kontaktar läkare om de upplever beteendeförändringar eller humörsvängningar, att vårdpersonal ska vara uppmärksamma på humörsvängningar hos patienter som får medlet och att personer som använder Champix bör vara försiktiga med att köra bil eller använda maskiner tills de vet hur rökstopp med hjälp av läkemedlet påverkar dem.
Chamix lanserades i Sverige för snart ett år sedan.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng