Cellgift hot mot livskvaliteten

Cellgift riskerar reducera livskvaliteten utan hälsovinst hos patienter i slutfasen av behandling, enligt ny forskning.

24 aug 2015, kl 11:39
0

En amerikansk studie tyder på att cytostatika kan göra mer skada än nytta i livets slutskede.

I studien ingick 661 patienter som alla var i livets slutskede med högst ett halvår kvar att leva. Patienterna rekryterades från olika cancerkliniker i USA och följdes genom slutskedet och via anhöriga som tillfrågades om patientens livskvalitet under den sista veckan.
Studien undersökte inte hur länge livet förlängdes med kemoterapi, men visade att för patienter med relativt goda kroppsfunktioner minskades livskvaliteten påtagligt av cytostatikabehandling.

Livskvaliteten förbättras inte för cancerpatienter i livets slutskede, utan kan tvärtom bli sämre är forskarnas konklusion som föreslår att de amerikanska riktlinjerna ändras. Idag är rekommendationen att främst cellgiftbehandla patienter i god fysisk form som man menat har störst chans att reagera positivt på behandlingen.
Men forskarna bakom den här studien menar att riktlinjerna tvärtom identifierar patienter som tar skada av behandlingen.

JAMA Oncology

Läs öven bloggen" För lite effekt till för högt pris."

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng