Resandet ökar på resistens

Forskare från universiteten i Göteborg och Umeå visar i en studie hur vårt resande bidrar till spridning av resistenta bakterier mellan världsdelar.

25 aug 2015, kl 09:14
0

Genom att sekvensera DNA från bakterierna i avföringsprov från 35 svenska studenter som varit i Indien och Centralafrika upptäckte forskarna att resistensgener ansamlats i tarmen under studenternas resa.

Forskarna upptäckte också en ökning av de gener som bidrar till att flytta DNA mellan bakterier vilket ytterligare kan öka spridningens hastighet och omfattning.
Resultatet tyder på att det räcker att vistas i en miljö med en sämre resistenssituation än i Sverige för att man ska samla på sig resistenta bakterier.

Att så många olika gener ökat i antal trots att ingen av studenterna tagit antibiotika är oroande menar forskarna.
Studien pekar på att det inte enbart är en överanvändning av antibiotika som förklarar den dramatiska resistensökningen.

Studien visar, enligt forskarna, att resistens inte bara är ett problem för sjukvården. Eftersom spridningen troligen skulle minska med en god hygien behövs insatser som förbättrar levnadsstandarden globalt menar de.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng