Cancervaccin fick tummen upp

2010 godkändes det i USA. Nu har även EU godkänt behandlingen mot prostatacancer som är den första i sitt slag.

19 sep 2013, kl 10:12
0

Foto: iStockphoto

Tre år efter marknadsgodkännandet i USA har EU nu godkänt det terapeutiska cancervaccinet Provenge mot prostatacancer. Provenge (sipuleucel-T) är en immunterapi där patienternas vita blodkroppar behandlas med läkemedlet för att göra dem mer potenta. Därefter återinförs dem till patienten intravenöst. Behandlingen ges alltså inte i förebyggande syfte utan till dem som redan är sjuka.

Marknadsgodkännandet i EU gäller för män med kastrationsresistent prostatacancer som ännu inte bör behandlas med kemoterapi. Provenge kommer att vara tillgängligt i EUs alla 28 länder och dessutom i Norge, Liechtenstein och Island, skriver Pharmatimes.

EUs godkännande baseras på tre placebokontrollerade, randomiserade fas III-studier med totalt 737 patienter. Behandling med Provenge gav en ökad medianöverlevnad på 4,1 månader jämfört med placebo. 

Bakom Provenge står företaget Dendreon.  När behandlingen godkändes i USA spåddes det att bli en storsäljare, men det har inte blivit så på grund av konkurrens från mer traditionella och billigare behandlingar. En behandling med Provenge kostar cirka 600 000 kronor i USA.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng