Bromsmedicin gav färre hjärtinfarkter

Behandling med kolinesterashämmare mot alzheimer visade sig ge lägre risk för hjärtinfarkt och ökad överlevnad.

10 jun 2013, kl 09:00
1

Annons

Det är en studie som gjorts av bland andra forskare från Umeå universitet och Karolinska institutet som pekar på kopplingen. Forskarna har gått igenom data från cirka 7000 patienter med Alzheimers sjukdom från det svenska demensregistret SveDem. Patienterna följdes upp till fem år efter att de fått sin diagnos.

Resultaten visar att risken att dö under tidsperioden var 36 procent lägre för de som behandlades med kolinesterashämmare jämfört med de som inte behandlades. Sannolikheten att drabbas av hjärtinfarkt visade sig minska med 38 procent. Resultaten visade också att risken att drabbas av hjärtinfarkt och för tidig död dessutom var dosberoende, de med högst dos av kolinesterashämmare hade lägst risk.

Kolinesterashämmare är en så kallad bromsmedicin som används för att behandla minnesproblemen vid Alzheimers sjukdom

Studien är publicerad i European Heart Journal har finansierats av bland annat Vetenskapsrådet, Swedish Brain Power och Svenska Läkaresällskapet.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Tack för alltid intressanta artiklar sen lång tid !
    Mycket intressant o glädjande besked även för Alzheimer drabbad!
    Upptäckte trycket i ögat pga starr sänktes betydligt, sedan jag startade medicineringen med lägre dosen av kaps Remenyl. Kanske det kan stämma?( Tar numer högre dos).
    Vänliga hälsningar Vivi

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng