Brittiska farmacevter förskriver sällan

Knappt hälften av de brittiska farmacevter som har förskrivningsrätt hade använt möjligheten när de tillfrågades. Det visar en ny studie.

20 okt 2006, kl 15:48
0

I Storbritannien har farmacevter sedan något år tillbaka, förutsatt att de har en påbyggnadsutbildning, rätt att skriva ut vissa läkemedel i samarbete med läkare, så kallad delegerad förskrivningsrätt.

En ny lag ska nu också ge de apotekare som läser en tilläggsutbildning rätt att skriva ut samtliga läkemedel förutom de narkotikaklassade.

Men för att farmacevterna bättre ska använda sig av möjligheten behöver de bättre stöd, konstateras i oktobernumret av Annals of Pharmacotherapy.

I en studie där 401 farmacevter med delegerad förskrivningsrätt intervjuats hade knappt hälften använt sig av möjligheten. Av dem hade närmare 60 procent gjort det ganska direkt efter att de genomgått utbildningen.

Hinder för att använda sin förskrivningsrätt var enligt de intervjuade dåliga stöd i form av elektroniska verktyg och referenssystem, men också att övrig vårdpersonal inte uppmuntrade farmacevterna att förskriva.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng