Annons

Brittiska apotekare vill sälja mindre paracetamol

I Storbritannien kräver apotekare skärpt lagstiftning för paracetamol.

12 feb 2013, kl 10:36
0

Annons

Den brittiska apotekarorganisationen, The Royal Pharmaceutical Society, kräver skärpt lagstiftning för försäljning av paracetamol. 

Det är varhuskedjan Poundlands extraerbjudande till kunderna om billigare och större kvantiteter av paracetamol som fått organisationen att kräva en lagändring. Kravet kommer samtidigt som en studie publicerad i BMJ visar att antalet paracetamolrelaterade självmord och misstänkta självmord minskat med i snitt 17 stycken per kvartal sedan Storbritannien skärpte lagstiftningen 1998.
 
Mellan 1998 och 2009 såg forskarna en 43-procentig minskning av antalet självmord i England och Wales. Författarna drar slutsatsen att beslutet att minska på förpackningstorlekarna i slutet av 1990-talet haft en positiv inverkan på förgiftningsfallen. Men att ytterligare restriktioner behövs för att få ned dödssiffran ytterligare.
 
Det är skälet till att Royal Pharmaceutical Society nu vill ha en lagändring. För närvarande är det enligt lag tillåtet att sälja max sex paket med 16 tabletter vid ett försäljningstillfälle. Men det finns en frivillig överenskommelse om att inte sälja mer än två paket åt gången. En riktlinje som kedjan Poundlands övergivit genom den kampanj där man erbjöd 48 tabletter för lite drygt tio kronor.
 
RPS menar att ansvaret för läkemedelssäkerhet inte kan garanteras genom frivilliga överenskommelser och menar att en skärpt lagstiftning nu krävs. Studieförfattarna föreslår att man till exempel ska minska mängden paracetamol från 500 milligram till 325 i beredningarna. Det brittiska läkemedelsverket avvisar i ett uttalande det förslaget.
I Sverige säljs receptfria paracetamol med högst 20 stycken i en förpackning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng