Annons

Ingen begränsning för atorvastatin

Blodfettssänkaren atorvastatin är idag inte dyrare än simvastatin. TLV har nu beslutat om generell subvention också av atorvastatin.

12 feb 2013, kl 13:09
2

Annons

Så länge atorvastatin, Lipitor, varit patentskyddat har subventionen av läkemedlet varit begränsad till vissa patienter.

Men i fjol gick patentet ut och nu har TLV beslutat att subventionen ska bli generell. Sedan patentutgången har konkurrensen gjort att atorvastatin kostnadsmässigt ligger på samma nivå som simvastatin. TLV:s motivering är bland annat att atorvastatin har minst lika god medicinsk effekt. Från och med 1 april blir subventionen för atorvastatin generell.
 
Men tuggtabletten med substansen, kommer fortsatt att ha begränsad subvention.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Sedan jag började med atorvastatin (80 mg varje morgon) för en vecka sedan (den 10 sep-13) har jag nästan varje dag haft känning av ångest. Förut tog jag simvastatin (20 mg varje kväll) utan dessa problem. Vågar jag fortsätta med atorvastatin?
    Tacksam för snabbt svar!

  2. Hej! Vi på redaktionen svarar inte på enskilda personers frågor om läkemedelsbehandling. Vi rekommenderar att du pratar med din läkare eller frågar en farmacevt på ditt apotek om dina problem. Mvh Redaktionen

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng