Annons
Risk att bristen på TBE-vaccin blir långvarig
Allt fler fästingar bär på och sprider TBE-smittan.

Risk att bristen på TBE-vaccin blir långvarig

Det ena av två TBE-vacciner på den svenska marknaden är restnoterat och för det andra är lagernivåerna låga.

5 jun 2023, kl 08:12
0

Annons

Bristen på TBE-vaccin börjar nu märkas i många regioner i landet, rapporterade flera medier i helgen. Enligt TT går det på många håll just nu inte att boka tid inom den regiondrivna vården för att få vaccin mot TBE, fästingburen hjärninflammation (tick borne encephalitis)

– Det är tråkigt att det är brist, för i år har många valt att vaccinera sig. Så att det kommer just nu är inte bra, sa Kerstin Jonsson, vaccinsamordnare i Region Östergötland, till P4 Östergötland som var först med att rapportera om situationen.

Två TBE-vacciner i Sverige

De två TBE-vacciner som används i Sverige är FSME-immun från Pfizer och Encepur från Bavarian nordic. Båda är avdödade helvirusvacciner och vaccinerna är mycket lika varandra.

Vissa regioner har valt att i första hand upphandla det ena vaccinet och andra regioner har valt det andra. Under det senaste halvåret har tidigare Encepur periodvis varit restnoterat, men nu är det i stället FSME-immun som är restanmält. Bristen gäller vaccin för både barn och vuxna.

Bristen på TBE-vaccin är utbredd

Det är kommunernas och regionernas upphandlingsföretag Adda som samordnar inköpen av TBE-vacciner åt regionerna (privata vaccinatörer gör vanligen egna upphandlingar). Adda skriver på sin hemsida att det är hög efterfrågan och informerar om den växande bristen på TBE-vaccin.

För tre av fyra förpackningsvarianter av FSME-immun väntas det vara fortsatt brist till mitten eller slutet av juli. En förpackningsvariant kommer dock enligt Pfizer förhoppningsvis tillbaka lite tidigare.

Adda skriver att de regioner som valt Pfizers vaccin, i dagsläget inte har möjlighet att köpa Encepur i stället. Detta eftersom även leverantören av Encepur har låga lagernivåer.

”Vi har tät kontakt med leverantörerna och följer utvecklingen”, skriver Adda.

Bristen på TBE-vaccin inte ny

Detta är inte första gången som det blir brist på TBE-vaccin i Sverige när sommaren kommer. Läkemedelsföretagen har under en rad av år rapporterat en stadig ökning av antalet sålda vaccindoser.

TBE-vaccinationerna registreras inte i något samlat offentligt register så det finns inga officiella siffror på hur många som tar vaccinet. För några år sedan gjorde analysföretaget Iqvia en statistiksammanställning och kom fram till att det 2018 såldes drygt 1,2 miljoner TBE-vaccindoser i Sverige.

Bristorsaken hemlig

Det innebar då en fördubbling på två år och intresset för att TBE-vaccinera sig fortsätter, enligt uppgifter från regionerna, att öka.

Just 2018 var ett år då TBE-vaccinet periodvis tog slut på flera håll i landet. För att det inte skulle hända igen ökad bolagen året därpå vaccinleveranserna till Sverige.

Varför Pfizer för närvarande inte klarar att svara upp mot den höga efterfrågan är oklart. AV Läkemedelsverkets dagsaktuella lista över restnoterade läkemedel framgår att företaget inte har godkänt att orsaken till bristen publiceras.

TBE drabbar allt fler

Som Läkemedelsvärlden nyligen rapporterade fortsätter även ökningen av antalet TBE-fall i landet.

Några regioner har infört subventioner av TBE-vaccin för vissa grupper i befolkningen, andra diskuterar att göra det.