Annons
Hemliga återbäringar för läkemedel ökar 2023

Hemliga återbäringar för läkemedel ökar 2023

I en ny prognos bedömer TLV att återbäringarna till stat och regioner ökar med 27 procent i år.

2 jun 2023, kl 13:43
0

Annons

Hemliga återbäringar för läkemedel från företag till regionerna och staten har förekommit sedan 2014. Återbäringarna är nu ett etablerat inslag i den svenska modellen för att sköta samhällets läkemedelskostnader.

I stället för att sänka det officiella priset på ett läkemedel på den svenska marknaden, går företagen i sekretessbelagda avtal med på att betala återbäring. Avtalen kallas sidoöverenskommelser.

Modellen innebär att regionerna och staten efteråt får tillbaka en viss andel av det samhället betalat för läkemedlen. Hur mycket vet bara företagen och berörda myndigheter.

Hemliga återbäringar för läkemedel i prognos

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, gör löpande prognoser för återbäringen. Men myndigheten redovisar inte kostnader och återbäring för separata läkemedel utan per läkemedelsgrupp. Skälet är affärssekretess.

I prognosen för 2023 räknar TLV med att läkemedelsföretagen kommer att betala cirka 3,15 miljarder kronor i återbäring för läkemedel som omfattas av sidoöverenskommelser mellan företag och regioner för år 2023.

Det är 660 miljoner kronor mer än de sammanlagda återbäringarna i fjol, vilket motsvarar en ökning på 27 procent. Enligt 2023 års överenskommelse mellan staten och regionerna ska 70 procent av återbäringen tillfalla regionerna och 30 procent staten.

Nya CF-terapier bidrar

Det är främst JAK-hämmare mot reumatiska sjukdomar, blodfettsänkande PCSK9-hämmare samt övriga läkemedel som TLV tror kommer att ge ökade återbäringar. I gruppen övriga läkemedel ingår flera mot cystisk fibros och där tillkom två i förmånen under 2022 – Kaftrio (ivakaftor, tezakaftor, elexakaftor) och Kalydeco (ivakaftor).

TLV räknar med att antalet patienter som får behandling med dessa och med JAK-hämmare respektive PCSK9-hämmare kommer att öka under 2023. Därmed går både kostnaderna och återbäringarna för dessa läkemedel upp.

Ökningen väntas fortsätta

Nettokostnaden (efter återbäring) för läkemedel inom förmånen kommer också att öka, enligt prognosen. Den går upp med drygt 5 procent till 31,4 miljarder kronor.

TLV räknar även med att såväl återbäringen som nettokostnaden kommer att fortsätta att öka varje år till och med 2026 som är det sista året i prognosen.

För närvarande omfattas 57 behandlingar av avtal om hemliga återbäringar för läkemedel.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng