Brister i vaccinkedjan drabbar barn
Två mobila hälsoarbetare kommer med vaccinväska till ett vaccinationsställe där barn och mammor väntar. Foto: PATH/Doune Porter

Brister i vaccinkedjan drabbar barn

Utgångna vaccin och problem i distributionen gör att täckningsgraden inte är så hög som den borde vara. Över en miljon fler liv skulle kunna räddas.

31 mar 2017, kl 06:30
0

Annons

Ny forskning som publiceras i flera artiklar i den vetenskapliga tidskriften Vaccine har identifierat problem i det stora arbetet att nå ut med vaccin till alla som behöver världen över.

Vart tredje land lider brist på åtminstone ett vaccin under minst en månads tid varje år, skriver forskarna. Detta gäller framför allt i länderna söder om Sahara, där 38 procent av länderna påverkas av att vaccinlagren tar slut. De vaccin som oftast saknas är DTP, vaccin mot difteri, stelkramp och kikhosta och vaccin mot tuberkulos.

I artiklarna står också att mellan 19 och 38 procent av alla vaccin oavsiktligt exponeras för frysgrader under transportkedjan, vilket kan påverka vaccinens effekt. Vaccin måste transporteras i kylkedja, för att förvaras i en temperatur på mellan 2 och 8 grader.

Författarna nämner exempel från bland annat Mikronesien, där kylkedjan inte har fungerat och där mässlingsutbrott ägde rum 2014, Mongoliet där hepatit b ökat under vintermånaderna, och USA där kikhosta kan ses i högre grad i regioner där kylväskorna har haft frystemperaturer.

Robin Nandy, chefrådgivare på UNICEF, menar att i ett längre perspektiv måste produkter utvecklas som bättre tolererar förändringar i temperaturen. Under tiden är ökad användning av fryslarm och en rigorös temperaturkontroll viktigt för att försäkra sig om att alla barn får potenta vaccin.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO förhindrar vaccin omkring två till tre miljoner dödsfall varje år. Men ytterligare 1,5 miljoner dödsfall skulle kunna förhindras om täckningsgraden av vaccin förbättrades. Under 2015 blev omkring 19 miljoner spädbarn världen över utan de vaccin som de hade behövt.

Artiklarna ingår i en särskild bilaga till tidskriften, och koordineras av PATH, en global non-profit organisation som arbetar för förbättrad hälsa. Gästskribenter är bland andra representanter från Bill & Melinda Gates Foundation och FN:s barnfond UNICEF.

– Alltför många barn saknar fortfarande livräddande vaccin på grund av ineffektiva distributionskedjor, säger Seth Berkleo, vd för den globala vaccinorganisationen Gavi i samband med artiklarnas publicering.

– Om vi inte får till förändringar och förbättringar nu, kommer vissa länder inte att ha sina system i ordning för att skydda nästa generation barn, i synnerhet de mest sårbara, säger Seth Berkleo.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng