Bra omvärldsanalys ? och dålig

I min första ledare för ett år sedan klagade jag på frånvaron av apotek på norra Öland. I flera decennier har det varit över sex mil till närmaste apotek i en region som är fullständigt nedlusad av turister på somrarna. Inget för en norrlänning kanske, men ändå. Döm av min förvåning när jag i somras […]

23 aug 2004, kl 18:28
0

I min första ledare för ett år sedan klagade jag på frånvaron av apotek på norra Öland. I flera decennier har det varit över sex mil till närmaste apotek i en region som är fullständigt nedlusad av turister på somrarna. Inget för en norrlänning kanske, men ändå.
Döm av min förvåning när jag i somras fick höra en snickare i Böda berätta att ?i år har vi fått apotek i Löttorp?.
Om etableringen har något samband med skriverierna har jag inte undersökt, och det vore nog övermaga att påstå något sådant. All heder i alla fall till Apoteket för den sen- men välkomna metamorfosen av det indragna postkontorets gamla lokaler ? numera apoteket Brunkullan. Företaget gör klokt i att prioritera ökad tillgänglighet; den låga apotekstätheten är det svenska apotekssystemets verkliga akilleshäl.
En mer sviktande omvärldsanalys återges dock i det försvarstal för apoteksmonopolet som företagets vd trummat ut i åtminstone en av landets lokaltidningar under sommaren, helt i linje med den avgående socialministerns ambitioner att försvara monopolet till sista blodsdroppen. Bergsäkert slår apotekschefen fast att det
inte existerar något som helst förändringstryck från allmänheten visavi det svenska systemet.
Visst har Apoteket ett bra rykte, men riktigt så lättolkade är knappast undersökningarna på området. Frågan är nog inte den allra viktigaste för folk i gemen, men Carlsson gör nog klokt i att visa åtminstone litet ödmjukhet inför det på många håll ganska spridda missnöjet över sommarstängda inrättningar och snirklande sovjetköer på apoteken i augustihettan. Varför verkar dessa problem inte existera i andra länder?
?Varje argument för en avreglering av apoteksverksamheten som inte också förklarar
hur integrationen med vården ska fungera i ett nytt system är oseriöst?, dundrar Carlsson.
Vore denna grad av integration helt överlägsen den som uppnåtts inom ramen för andra apotekssystem vore det förstås en poäng att ställa sådana krav på meningsmotståndarna.
Men Läkemedelsvärldens djupdykning i ämnet klinisk farmaci i våras (LMV 6/04) och den efterföljande debatten tyder knappast på att så är fallet.