Bolagen förhandlar om Greklands skuld

De internationella läkemedelsbolagen har erbjudit den grekiska regeringen att begränsa det totala belopp som staten måste betala för läkemedlen. Erbjudandet ses som ett försök att lösa den kris som hotar såväl tillgången på läkemedel som bolagens vinster.

5 nov 2012, kl 11:56
0

Förslaget har tagits fram av läkemedelsföretagens europeiska branschorganisation, EFPIA och skickats till den grekiska regeringen. Förslaget innebär att den grekiska regeringen förbinder sig att betala alla skulder och att inte bygga upp några ytterligare i utbyte mot ett tak på 2,9 miljarder euro för läkemedel i öppenvård 2012.

Enligt förslaget blir de enskilda läkemedelsföretagen tvingade till återbetalning om kostnadstaket bryts, baserat på företagets andel på den grekiska marknaden.

Situationen i Grekland skapar oro och förra månaden tog den grekiska regeringen steget att avbryta alla export av läkemedel i ett försök att förhindra bristsituationer.

Richard Bergström, EFPIA:s generaldirektör säger till Reuters nyhetsbyrå att branschens erbjudande till den grekiska staten återspeglar en ny realism hos läkemedelsföretagen som sett försäljning och resultat belastas av prissänkningar och obetalda räkningar i åtstramningens Europa.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng