Annons

Grekland har stor läkemedelsskuld

Grekiska staten är skyldiga läkemedelsbolagen tio miljarder kronor, enligt läkemedelsföretagens europeiska branschorganisation.

28 maj 2015, kl 10:38
0

Annons

Den grekiska ekonomiska krisen har lett till att landets sjukhus och statliga sjukförsäkring är skyldiga läkemedelsföretag totalt 1,1 miljarder euro, eller cirka 10 miljarder kronor. Företagen ska inte ha fått betalt sedan december 2014, enligt Richard Bergström, ordförande för läkemedelsföretagens europeiska branschorganisation, Efpia, skriver Reuters. Det här är inte första gången Grekland haft obetalda läkemedelsräkningar. Mellan 2010-2012 var skulderna till läkemedelsbolagen stora, men de har betalts genom olika överenskommelser.

Efpia har nu börjat diskutera möjliga lösningar med EU-kommissionen för att leveransen av livsviktiga läkemedel till Grekland inte ska stoppas. På grund av EUs konkurrensregler behöver EU-kommissionen godkänna eventuella undantagsåtgärder, menar Efpia.

Även om Grekland bara står för en procent av den globala läkemedelsförsäljningen kan konsekvenserna bli stora, menar läkemedelsföretagen. Till exempel vill inte företagen att ett eventuellt krisprogram ska leda till att andra länder kan använda Grekland som ett referensprisland när man fastställer egna läkemedelspriser.

Att bara upphöra med leveranserna är inte en möjlighet, då många läkemedel är livsnödvändiga. Till exempel hamnade Novo Nordisk i blåsväder för några år sedan då man stoppade leveranserna av insulin till landet på grund av obetalda räkningar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng