Virrvarret av vacciner består

20 apr 2010, kl 13:05
0

Annons

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Under det senaste dryga halvåret har jag vaccinerats mot svininfluensa,
säsongsinfluensa, lunginflammation och två gånger mot hepatit A+B. Vid
vaccinationen i januari fick jag upplysning på min vårdcentral att från i
år och som en följd av AH1N1-epidemin registreras alla vaccinationer i
ett nationell databas.

Denna, som fått namnet Svevac, efterlyste jag i en ledare i Läkemedelsvärlden redan 2005. För någon vecka sedan läste jag en krönika av statsepidemiologen Annika Linde i den utmärkta tidskriften Medicinsk vetenskap (1/2010) av vilken det framgick att det inte finns något sådant register, men att behovet är stort för att kunna göra uppföljningar. Det var ett annat besked och kanske var artikeln skriven före årsskiftet? För att få klarhet ringde jag Smittskyddsinstitutet. Jag blev avvisande bemött i växeln av en person, som upprepade gånger frågade om jag ville veta om jag var vaccinerad mot svininfluensan. När jag till slut sa att jag skulle skriva en artikel om Svevac sa hon: ?Är du journalist, det skulle du ha sagt med en gång?.

Jag blev sedan kopplad till en frånvarande handläggare, som trots lämnat meddelande aldrig ringde tillbaka. Skam den som ger sig, så jag chansade på ett mail till Linde själv och fick ett klargörande svar. Det saknas en lag, som möjliggör registreringen. Socialdepartementet leder en vaccinationsutredning, som kan bli proposition och så småningom lag. Annat var det med avmonopoliseringen. Den skulle vara klar till 1/7 2009 och så fick jurister och andra handläggare rätta sig därefter.

Det är en skandal att det ännu inte finns ett heltäckande vaccinationsregister i ett land vars självbild är att vara bland de ledande på dataområdet. 2006 startade försöksverksamhet i fyra län med Svevac. På Internet hittar jag en pp-presentation från SMI-dagen i mars i år varav framgår att det alltjämt är fyra län nu med totalt 2,5 miljoner vaccinationer. Ett forskningsregister för HPV-vaccinationer har dock tillkommit. Bankerna började redan på 1950-talet samordna betalningar över hela världen via betalkort så att jag, liksom miljarder andra användare, när som helst kan se när, var och för hur mycket jag köpt på mitt kort. I offentlig sektor finns ingen motsvarande drivkraft för utveckling.

I likhet med Linde tror jag att uppföljning av vaccinationer är ett eftersatt område. Dels vet vi för lite om effekten av vaccinationer. Nya uppgifter från Cochrane pekar på att vaccin mot säsonginfluensa är värdelöst ? är det så? När det gäller interaktioner mellan övriga läkemedel vet vi ganska mycket och bra databaser finns, men interaktioner mellan och med vaccin är relativt okända liksom hur andra sjukdomar påverkas än de som vaccinet avser.

Vi står inför en kraftig ökning av nya vacciner mot allt fler sjukdomar och behovet av ett nationellt vaccinregister är skriande. Virrvarret får inte bestå ? lagstifta nu.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng