“Vilka ska in på den nya marknaden? Vem har bäst möjlighet att vinna budgivningen? Vem ska jobba var? Vilka har mest pengar? “

17 jun 2009, kl 13:49
1

Annons
Ingrid Helander
<a href="mailto:ingrid@lakemedelsvarlden.se">ingrid@lakemedelsvarlden.se</a>

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Hörde du att?. Såg du att? Det verkar som om? Ja, jag hörde att?    Nej, jag pratar inte om dagen efter någon fest. Jag pratar om halvåret innan apoteksmonopolet avskaffas. 

Rykten och spekulationer. Finns det några ord som bättre beskriver den vår vi har bakom oss?
I takt med att datumet den 1 juli närmat sig har intensiteten i spekulationerna ökat. Vilka ska in på den nya marknaden? Vem har bäst möjlighet att vinna budgivningen? Vem ska jobba var? Vilka har mest pengar?

Det var en period där i mitten på våren när vi tillslut fick sätta oss över en kaffekopp här på redaktionen och fundera över vad vi skulle göra med alla rykten. Skriva om minsta hörsägen eller skriva om det som faktiskt ledde storyn om apoteksmonopolet ett steg framåt? Vi valde det senare. Resultatet är en gedigen lista med artiklar som summerar hela den stundtals vingliga väg som varit från det att utredaren Lars Reje presenterade sitt betänkande i januari 2008 till att budgivningen på statens apotek nu pågår för fullt.

Det är många som försökt och försöker förutspå hur den nya marknaden kommer att se ut. För oss som följer det hela lite från sidan kan det lätt bli en spännande gissningslek. Men för de företag som nu befinner sig i en budgivningsprocess för att köpa statens apotek är det på blodigaste allvar. För det är en sak att räkna ut värdet på ett givet apotek utifrån hur det är idag. Det är en helt annan att tänka ut om någon konkurrent kommer att öppna ett apotek i porten bredvid och hur det i så fall kommer att påverka utfallet.

Faktum är att det finns en del som tyder på att det inte alls är de apotek som finns i idag som kommer att utgöra stommen i framtidens apoteksmarknad. När Kronans Droghandel slår sig ihop med KF så är det för att på sikt etablera fullsortimentsapotek i sina storköp. Där finns det inga apotek idag. När Åhlénsgruppen rekryterar Amadou Jallow som läkemedelsansvarig sänder de en tydlig signal om att de är helt seriösa i sin satsning på apotek i sina varuhus. Där finns det inte heller några apotek idag. Det är så klart inte säkert att de här nya apoteken konkurrerar ut befintliga. Men visst är det ett minst lika sannolikt scenario att det är de nya apoteken som får lönsamheten att gå ihop och att somliga av dagens apotek ryker?

Om det här scenariot blir verklighet så kommer snart diskussionen om vem som lyckades köpa vilket kluster av apotek vara helt överspelad. Det är inte det som avgör hur apoteksmarknaden i Sverige ser ut om tre år.

Återigen, spekulationer och gissningar. Och om våren har varit ryktenas säsong så väntar nu beskedens. Budgivningar och rekryteringar till nyckelposter går in i slutfasen och efter sommaren bör startfältet inför den nya marknaden vara klara. Efter sommaren, den 10 augusti, drar vi också igång vår rapportering här på webben igen efter ett sommaruppehåll som börjar vid midsommar.
 
Fram till dess, trevlig sommar!

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. …är det inte så att de som tar över kluster, förbinder sig via avtal att driva apoteken i ganska många år? De lär ju inte precis bli utkonkurrerade.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng