Annons

Viktigt att optimera nyttan av läkemedel

14 sep 2015, kl 11:19
0

Karin Meyer
Vd Apotekarsocieteten

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Utmaningarna i framtidens vård är flera och komplexa. Vi står inför en åldrande befolkning, skenande vårdkostnader, svårigheter att uppnå jämlik vård och att även i framtiden kunna tillhandahålla nya behandlingar till våra patienter. Ser man specifikt till läkemedelsområdet så handlar debatten ofta om kostnader och problem att hantera de nya dyra läkemedlen inom ramen för landstingens läkemedelsbudgetar.

Hur man kan optimera nyttan av läkemedel lyfts inte lika ofta.

Läkemedel är ofta en viktig del i både de avancerade högspecialiserade behandlingarna och inom egenvården – något som vi mer eller mindre tar för självklart. Tittar vi i backspegeln så har utvecklingen varit enorm. Vi har många exempel på viktiga milstolpar, till exempel antibiotika, Salazopyrin vid ulcerös colit, protonpunphämmare vid behandling av olika former av magsår, TNF-alfa hämmarna vid remartoid artit, immunmodulatorer vid cancerbehandling, och individanpassade behandlingar vid till exempel bröstcancer.

Vi kan även notera att Sverige haft en avgörande roll i utvecklingen av flertalet av dessa läkemedel. Idag ser vi tillgången till dessa läkemedel som en självklarhet, och det kan nästan vara svårt att ens tänka sig att de inte skulle finnas.

För visst betyder det mycket att vi har tillgång till dessa både äldre och nyare läkemedel? Tänk om de inte skulle finnas.

Under de senaste åren har vi tvingats börja tänka tanken att inte ha tillgång till verksamma antibiotika. Det är en skrämmande tanke. Det är svårt att värdera hur mycket nytta fungerande antibiotika tillför, men vi är nog alla överens om att det betyder väldigt mycket. Detsamma kommer att gälla för en stor del av framtidens läkemedel. För även om vi genom ökad fokus på friskvård kan förhindra eller senarelägga sjukdomsdebuter så kommer behovet av nya läkemedel att vara stort.

Därför måste vi satsa på forskning både inom utveckling av nya läkemedel och införa en mer systematisk uppföljning och utvärdering av läkemedel för att få en samlad kunskap och därmed optimera nyttan av nya och befintliga läkemedel. För förväntningarna är högt ställda på framtidens läkemedel, både vad gäller effekt, säkerhet och tillgänglighet. De investeringar vi gör idag i forskning och systematisk uppföljning av ”real word data”, kommer att göra det möjligt att optimera användningen av nya och gamla läkemedel, och göra att vi om 20-30 år har tillgång till nya läkemedel som vi kommer att se som helt självklara då. Förhoppningsvis är välfungerande antibiotika ett av dessa.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här