Tillverkarna av adrenalinpennor bör ta ett större ansvar

14 sep 2015, kl 10:56
0

Micaela Toresson
Tidigare webbredaktör/medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Om man vid en allergichock snabbt får i sig adrenalin så kan man relativt fort bli bättre. Då dras blodkärlen ihop och den glatta muskulaturen slappnar av så att andningen förbättras, hjärtat stimuleras och fortsatt svullnad förhindras.

Men om man inte får en injektion, kan det få förödande konsekvenser med dödlig utgång. Därför kan förfyllda adrenalinsprutor vara livräddande. Om de används rätt.

I somras kom europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, med en rapport där de granskat förfyllda adrenalinsprutor. Om sprutan injiceras i fettvävnad i stället för i en muskel fördröjs effekten av adrenalinet. Rapporten visar att utbildning krävs för att säkerställa att patienter använder sprutorna på rätt sätt.

EMA rekommenderar att företagen som marknadsför sprutorna ska ta fram undervisningsmaterial för patienter och vårdpersonal, för att sprutorna ska användas rätt och ge bästa effekt. De kom även fram till att det är många faktorer som påverkar om adrenalinet verkligen hamnar i en muskel eller inte. Förutom hur noga användaren följer instruktionerna påverkar även nålens längd, underhudsfettets tjocklek, hur pennan fungerar, om den till exempel utlöses av en fjäder, samt vilken vinkel sprutan placeras mot huden.

Men frågan är då: På vems bord ligger ansvaret? Är det patienten och vårdpersonalen som ska utbildas bättre i hur sprutorna fungerar eller är det tillverkarna som bör designa sprutorna, så att de blir mer lättanvända?

Personen som ska ta sprutan behöver självklart en genomgång av hur den ska användas. I händelse av att personen med allergin är avsvimmad behöver anhöriga veta hur sprutan ska användas. Men om den som har adrenalinsprutan svimmar i en offentlig miljö, och inte har någon anhörig med sig, måste pennan vara så lättanvänd att också jag eller du skulle kunna injicera sprutan på rätt sätt. Det borde vara en självklarhet för fler tillverkare.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng