Annons
Spänt kring apoteksfrågan
Foto: iStockphoto

Spänt kring apoteksfrågan

6 feb 2009, kl 14:06
0

Ingrid Helander
<a href="mailto:ingrid@lakemedelsvarlden.se">ingrid@lakemedelsvarlden.se</a>

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Det var nog många som blev förvånade igår när regeringen helt plötslig
meddelade att de avsätter Ann-Christin Tauberman från posten som GD för
TLV. Det florerar mycket rykten nu, men klart är att något har hänt.
Och klart är att läget börjar bli rejält spänt kring apoteksfrågan.

I vårt reportage ?Monopolet sista timmar? i nummer ett av LmV har vi en underrubrik som lyder ?TLV ska trolla?. För det är i princip det uppdraget som denna ganska lilla och för allmänheten okända myndigheten har fått i uppgift att göra. Det är de som ska lösa den målkonflikt som regeringen faktiskt hittills inte lyckats lösa, den med hur det ska bli fler apotek, billigt för staten och fortsatt trevligt för läkemedelsindustrin.

Tauberman sa i mitten av januari att ?Det är ett roligt men väldigt svårt uppdrag som ligger framför oss?. Vi har här på redaktionen under senaste tiden fascinerats över hur arbetsfördelningen blivit. Hur TLV utåt sett bara sagt ?ja, det löser vi? och ?har vi fått det i uppdrag så ska vi leverera?. Annat är tonläget från till exempel Läkemedelsverket som sagt ifrån och säger ?nej, vi kommer inte kunna ta över hela den informationsuppgift som Apoteket skött? och ?nej, det finns ingen möjlighet för oss att kontrollera ägandeförhållandena på de nya köparna redan nu?. Det har nästan blivit lite komiskt till slut hur den ena bockat och sagt ?ja chefen? och den andra ?skulle inte tro det?.

Intressant då att se vem det är som fått gå. Antagligen har tonläget varit ett annat i den inre konversationen, men något märkligt är det ändå i allt detta. En sak är i alla fall tydlig. Regeringen som hela tiden mycket hårt, oavsett alla kritikerstormar, signalerat att de har koll på läget har denna vecka tvingats till åtgärder som gjort att pansarytan krackelerat.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här