Annons

Smidigt med allt på samma ställe

25 sep 2012, kl 16:27
1

Annons
Amina Manzoor
Tidigare medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Det är inte var dag man går vilse inne på ett apotek. Men det var faktiskt det jag gjorde när jag var i London häromveckan. 

Jag hade råkat ut för en förkylning och behövde något lindrande i form av halstabletter och näsdukar. Så jag vandrade in på närmsta Boots och började leta efter avdelningen med receptfria förkylningsmediciner. Det var lättare sagt än gjort. 

Det var som att komma in i en Sephora-butik (min absoluta favoritskönhetskedja). På apotekets två våningar fullkomligt trängdes hår- och hudvårdsprodukter, smink och till och med mat. Men var fanns de receptfria läkemedlen? Inte på första våningen i alla fall, märkte jag efter att ha vandrat omkring bland sminket och krämerna i säkert 15 minuter.

Men på övervåningen någonstans där längst bak fanns några få hyllor med diverse förkylningsmediciner, bantningspreparat och värktabletter. Jag plockade på mig det jag behövde och letade efter närmsta kassa. Men, var fanns den? Jag letade i någon minut tills jag insåg att jag faktiskt var vilse och frågade en anställd som pekade mig i rätt riktning. 

När jag väl kom fram till kassan och skulle betala hade jag inte bara fått med mig halstabletter och näsdukar, utan även hårinpackning, mascara och en hel del annat. Ganska smidigt, tycker jag. Allt jag behöver på ett och samma ställe. Nu är det inte bara Boots-apoteken i London som fokuserar så mycket på egenvårdsprodukter. De andra apoteken som jag såg hade minst lika stort utbud.

Samtidigt pågår det en diskussion här i Sverige om vad apotekens uppgift är. Självklart är det att se till att kunderna får sina läkemedel. Men det är ju inte där vinsten finns, och handelsmarginalen kommer inte att ändras enligt TLV. Om vinsten uteblir så lär det ju rimligtvis resultera i att fler apotek läggs ner. 

Här och där hör jag folk klaga på att apoteken har alldeles för stort fokus på egenvårdsprodukter. Men varför är det fel om apoteken även försöker tjäna pengar på att sälja mer hudvårdsprodukter och smink? Det behöver inte innebära att kunderna inte får sina läkemedel. Allt finns på ett och samma ställe. Smidigt och tidssparande för oss som både behöver hämta ut läkemedel på recept och köpa schampo, smink eller ansiktskräm.

Det ena behöver helt enkelt inte utesluta det andra. Även ett seriöst apotek kan ha en stor egenvårdsavdelning.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Konsumenternas förtroende för apoteksbranschen har sjunkit rejält enligt konsumentverket. “En allvarlig sak är också att man upplever att man får sämre råd, stöd och information när man köper sina läkemedel” https://www.svt.se/2.22620/1.2467521/lagre_fortroende_for_apoteken_efter_avregleringen. Man undrar varför? kan det vara så att smink och hudvårdsprodukter inte upplevs lika seriösa och vederhäftiga som läkemedel? Behöver man ha farmceututbildning bakom sig för att sälja smink? Snart säljer man kanske också parfymer och har stol och sminkös som gör ens ansikte finare? kanske börjar det dofta som på NKs parfymavdelning? Och varför inte, dessa parfymer kostar väldigt mycket och kan ge apoteken stora vinster att bedriva sin andra verksamhet. Kanske man också ska börja sälja varm korv o hamburgare och varma bullar som 7-11 och gasstationer? Skämt åsido men var sätter man gränsen? Det tar år att bygga upp förtroende men mycket snabbt att förlora förtroendet. Värt att tänka på för apoteken.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här