Offentlig vård med tillägg

5 feb 2015, kl 09:59
0

Annons

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Vill folk betala extra för att få ett dyrare läkemedel med samma substans och verkan som det billigare så fine, säger Statens medicinsk-etiska råd, Smer, i sin nyligen publicerade rapport, Med- och egenfinansiering i vården

Att som är fallet vid generisk förskrivning kunna välja att betala mellanskillnaden för att få ett dyrare, men inte bättre preparat än det samhället tillhandahåller är menar Smer en helt ok medfinansiering, eftersom det inte påverkar den svenska portalparagrafen om sjuk- och hälsovård på lika villkor. Det vill säga, det är vårt behov av sjukvård som ska styra oberoende av månadslön, utbildning och släktträd.  

Men generisk substitution är också en av få situationer där rådet inte ser någon konflikt mellan en vård på lika villkor och individers valfrihet. Märk väl, Smer diskuterar enbart etiska aspekter inom den offentligt finansierade sjuk- och hälsovården. Kort och gott är rådets huvudsakliga uppfattning att medfinansiering inom den offentliga vården knappast är förenligt med en vård på lika villkor. Speciellt när det gäller ett tydligt medicinskt behov menar Smer att medfinansiering för att få en bättre vårdkvalitet inte är etiskt försvarbart.

Eftersom läkemedlen vid generiskt utbyte är medicinskt likvärdiga skapar möjligheten att välja ett dyrare inga klyftor i samhället. Det gör däremot möjligheten som införts i vissa landsting att kunna välja en bättre/mer sofistikerad hörapparat genom att betala en del själv. Den sortens basutbud kompletterat med ett annat om patienten betalar en del sjäv riskerar att sänka ambitionsnivån inom den offentligt finansierade vården och göra den ojämlik, är Smers slutsats.

Även om den devisen, behovsstyrd vård på lika villkor, ofta krackelerar betänkligt när den synas i sömmarna hindrar det ju inte att Smer liksom många andra hävdar att det är något eftersträvansvärt och den enda hållning man kan ha om man också vill ha en offentligt finansierad vård.

Att balansera valfriheten mot andra värden som allas lika rätt till offentlig sjukvård är en etisk diskussion där varje fall kan behöva mätas och diskuteras för sig, menar rådet som skickar med några aspekter som landstingen bör fundera över innan de fattar beslut om eventuell egen- eller medfinansiering.

Sådana analyser är det nog bra att fundera över lite till mans.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng