Annons

Kval och yrkesval

12 feb 2015, kl 09:05
1

Annons
Andrea Åhlin
Apotekare

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Jag ska precis påbörja min tionde och sista termin på apotekarprogrammet. Om ett halvår är jag färdigutbildad apotekare och ett nytt kapitel i livet kommer ta sin början. Så här i sluttampen av utbildningen kan jag inte låta bli att reflektera över mitt val av yrke och hur det kom sig att jag hamnade på just denna väg.

Efter studenten hade jag väldigt svårt att hitta rätt i djungeln av framtida yrkesinriktningar. Efter flera år av resande i diverse världsdelar fann jag mig stå vid ett vägskäl. Skulle jag välja det roliga, kreativa yrket eller skulle jag välja en säker men kanske lite mer tråkig utbildningsväg? Jag valde den kreativa utbildningen med resonemanget att det trots allt är viktigast att man utbildar sig till något som är kul. Jag märkte dock ganska snabbt att kul i detta fall var förenat med en oerhörd prestationsångest, press och stress inte minst gällande det faktum att få av oss grafiska designers, vilket var det jag valde att utbilda mig till, överhuvudtaget får jobb när vi är klara. Så jag bytte efter ett års studier till den mer säkra utbildningen i form av apotekarprogrammet. All statistik pekade mot en stabil arbetsmarknad, ett behov av farmaceuter och en internationellt gångbar utbildning. Frågan var bara hur kul det skulle bli.

Nu efter nio avslutade terminer är jag så oerhört glad över att jag vågade byta. För att bara våga byta och lyssna på sin magkänsla, att erkänna för sig själv och sin omgivning att man gjort ett felaktigt val, att förlika sig med tanken att man slösat bort ett år av sitt liv på något onödigt, är inte det lättaste. Jag ska inte sticka under stol med att det är hårda studier på apotekarprogrammet och att man stundtals ifrågasätter varför man utsätter sig för det, vart man är på väg och om det verkligen är värt det. Men känslan av ångest och stress inför framtiden som jag upplevde när jag studerade grafisk design har jag aldrig kommit i närheten av. Nu konkurrerar vi inte mot varandra utan hjälper varandra och vill att alla ska lyckas. Det finns jobb åt alla så varför oroa sig. Studierna har dessutom vuxit med mig och jag skulle idag säga att det är en oerhört kul utbildning. Det är en känsla som inte är påtvingad utan har smugit sig på under utbildningens gång. Mitt bortkastade år visade sig dessutom inte alls vara bortkastat. Jag har haft användning för mina kunskaper i grafisk design och marknadsföring både under och vid sidan om studierna. 

Jag vill med detta inlägg belysa att man inte ska underskatta vikten av en säker yrkesinriktning. Ingen utbildning är kul om det inte finns jobb när man är klar och då man tvingas arbeta med något man inte alls har utbildat sig till. Det kan måhända vara svårt att vara tacksam för det man har om man inte upplevt den andra sidan och fått insikt i att gräset inte är så grönt som man tror. Detta resonemang gör mig dessutom än mer säker på att apotekare är en yrkeskategori som hamnat lite i skymundan. Vi borde därför alla försöka inspirera fler unga personer att söka sig till vår yrkesbana och poängtera vilka fördelar den genererar och då inte minst med tanke på att man nästan garanterat får jobb när man är klar, oavsett om det är i industrin, på apotek, myndighet eller inom sjukhus. Det i sig är ganska unikt.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Vänta och se vilken arbetsmarknad som möter dig. Du hinner garanterat ångra ditt val.
    Finns andra yrkesutbildningar som garanterat leder till BRA och välbetalt arbete.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här