Annons

Någonting har hänt

25 jun 2015, kl 08:24
0

Annons
Petra Hedbom
Tidigare chefredaktör Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Ett av mina första ansvarsområden som journalist här på Läkemedelsvärlden var att skriva om nya läkemedel. Dessa av naturen ganska torra texter ska kort beskriva ett preparat och verkningsmekanismen och bakgrunden till godkännandet. På många sätt en journalistisk utmaning.

Då, för sju år sedan, kunde det vara svårt att till varje nummer av tidningen hitta läkemedel som kunde anses vara helt nya, alltså inte bara ny beredningsform, styrka eller generika. Flera gånger hände det att den sidan i tidningen fick fyllas med annat.

Nu, precis innan sommaren tittar jag ner på en liten hög av papper där de senaste månadernas nya läkemedel ligger. Det blir plötsligt tydligt att det har skett en förändring. Dels är det fler nya läkemedel, dels är företagen som ligger bakom produkterna inte längre bara de stora välkända. Flera har namn som påminner som det som läkemedlet bär vilket tyder på att de har sin egen specifika nisch. Inte få har status som särläkemedel. Bara under våren har dessutom minst två nya antibiotika fått godkännande.

Ganska ofta upplever jag att vi här på redaktionen bara vevar om samma historier om och om igen. Sommarbemanningen på apotek, restnoterade läkemedel och hemliga prisavtal blir våra lådvinstest och grilltips. Då är det väldigt upplyftande med en alldeles ovetenskaplig betraktelse som pekar på att någonting förändras. Det kommer faktiskt ett och annat medel som, i alla fall ett tag, biter på MRSA och uppenbarligen kan även mindre bolag ta produkter till marknaden. När jag nu skriver min sista blogg här kan jag konstatera att det under de här sju åren har omreglerats en apoteksmarknad, Astrazeneca har stöpts om ordentligt och biosimilarer har blivit verklighet.

Och precis som att årets grillmarinad förhoppningsvis skiljer sig något från förra sommarens så kanske nästa apoteksutredning bidra med en ny infallsvinkel och nya innovationer som på sikt kan resultera i nya strategier, regler och läkemedel som gör skillnad. Så att ni läsare kan få nya nyheter och att vi alla, i slutändan, får ett samhälle med en ändamålsenlig läkemedelsanvändning.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här