Mistelterapi borde förbjudas

16 nov 2007, kl 11:25
5

Annons

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

I går kväll krockade två av mina värsta fördomar, oviljan mot TV-programmet Kalla Fakta med oviljan mot Vidarkliniken. Jag är normalt ingen stor konspirationsteoretiker, är mer en anhängare av Donald Rumsfelds uttalande ”Visst finns det konspirationer men underskatta inte gammal hederlig inkompetens”, men när det gäller Vidarkliniken har jag alltid misstänkt konspiration. Hur kan det komma sig att en liten grupp av skumma sörmlänningar får ett ständigt undantag från förbudet att injicera icke registrerade preparat, och dessutom medverka i saluförandet av den här typen av preparat?

Min motvilja mot antroposoferna grundades redan i gymnasieåren då jag upptäckte att en bekant till mig fått avstå från tillväxthormon på grund av att hennes föräldrar var från Järna och var ”apostrofer” som vi kallade dem då. Det var första gången som jag började inse att de var mer än ett skämt, min bekant som skulle kunna vara normallång är i dag dvärg på grund av föräldrarnas beslut och de örter hon fick istället för somatropin.

Sedan dess har jag följt Vidarkliniken och Järna-folket och något av det som förvånat mig mest är regeringsbeslutet från 1993 som ger antroposoferna rätt att använda injektionspreparat som Iscador. Enligt läkemedelslagen så är ett läkemedel ett preparat som:

1. Tillhandahålls med uppgift om att den har egenskaper för att förebygga eller behandla sjukdom hos människor eller djur.

Eller

2. Kan användas på eller tillföras människor eller djur i syfte att återställa, korrigera eller modifiera fysiologiska funktioner genom farmakologisk, immunologisk eller metabolisk verkan eller för att ställa diagnos.

Skulle inte detta stämma in på Iscador? I TV programmet i går hörde vi Vidarklinikens VD berätta att mistelpreparatet har egenskaper som gör det omöjligt att göra kliniska studier på. Och att det är unika krav ”i Sverige” som gör att det inte kan registreras. Någon som hört talas om EMEA? Konspirationsteorin fick än mer näring när Läkemedelsverkets Jan Liliemark uttalade sig, anledningen till att verket inte gör något är att man inte vill bråka med ”politikerna”. Ok, men lagstiftningen då? Och befolkningens bästa? En klassisk etisk konflikt, och det känns inte som att verket direkt tagit rätt beslut.

Kalla fakta gjorde ju vad Kalla fakta gör bäst men trots att jag vet hur de jobbar så gör citaten ”they destroy cancer cells”, ”man ser att tumörerna blir mindre och kan gå bort helt och hållet”, ”det är aldrig för sent att börja med mistelterapi” och sist men inte minst ”det har till och med gjorts en studie på detta” mig riktigt jävla förbannad.

Jag har mer personliga anledningar i dag än vad jag hade när jag var odödlig gymnasiekille. Jag har själv gått igenom två omgångar cancer och jag vet precis hur desperat man är, hur redo man är att testa allt som går. Vad är alternativet? Att dö, lämna allt, ge upp? De som profiterar på detta känsloläge är kräk, och om de dessutom har regeringens tillstånd att vara kräk så finns det tydligen sådana inom de högre kretsarna också.

Göran Hägglund har en unik chans att ändra ett stort felbeslut, oavsett om det är en konspiration eller gammal hederlig inkompetens som ligger bakom det. Ta den chansen.

Joakim Söderberg är apotekare, entreprenör och gästbloggare på Läkemedelsvärlden.

5 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Intressant att googla på Sune Nordwall, han framstår som den vite riddaren som antroposoferna skickar fram när de blir anklagade. Googla och döm själva. Jag skall också bidra med en länk, kolla: http://www.weleda.se/. Företaget som har Iscador. Är det inte lite udda att produkten som säljer för 110 miljoner knappt syns på sidan?

  Är det inte också lite udda att det är deras största kund (Vidarekliniken) som försvarar drogen, de själva hänvisar bara. Ungefär som att Karolinska skulle dragit ut till försvar för Vioxx och Merck hållit sig i bakgrunden.

  /J

 2. Hej Joakim,

  Du skriver: “Intressant att googla på Sune Nordwall, han framstår som den vite riddaren som antroposoferna skickar fram när de blir anklagade.”

  Du har missförstått saken. Ingen skickar mig någonstans. Jag går bara dit jag skickar mig själv. Att jag ägnat mig åt och kommenterat en del problem som berör antroposofin, på ett sätt som Google dokumenterar, beror på att jag funnit dem intressanta och utmanande.

  Vad gäller just Iscador finner man den nog mest omfattande och gedigna dokumentationen av ämnet på http://www.mistel-therapie.de/mistletoe.html

 3. Nej, jag tror inte heller att det rör sig om en konspiration, snarare Rumsfelds andra förklaring. Kärnfrågan är dock fortfarande obesvarad, om detta preparat är så bra och så väldokumenterat, varför registreras det inte som läkemedel?

  Och om det finns en förklaring till varför det inte registreras, varför gäller detta undantag inte fler liknande preparat i landet? Och vad ligger bakom Vidareklinikens undantag? I statssekreterarens brev som ligger på klinikens hemsida skriver hon att kliniken har “omvittnat” goda resultat. I övriga delar av den här branschen pratas det om “evidence based medicine”, “witness based medicine” tror jag ligger mer inom kyrkans område än vårt.

  Hälsningar,

  Joakim

 4. Tack för ditt inlägg Joakim! Kunde inte skrivit det bättre själv. Jag skriver gärna under på ditt öppna brev till Göran Hägglund, när kommer det?

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng