Jag vill inte vänja mig vid mässling

2 apr 2014, kl 08:38
0

Annons
Amina Manzoor
Tidigare medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

”Det är en mänsklig rättighet att vara vaccinerad”. Det sa GSKs högsta chef för vaccinområdet till mig när jag nyligen besökte deras vaccinfabrik i Wavre utanför Bryssel. Jag är beredd att hålla med. Ändå är det inte alla som får tillgång till vacciner. De allra flesta för att de bor i fattiga länder eller otillgängligt för vaccinatörer. Andra kan helt enkelt inte vaccineras på grund av en sjukdom eller immunsvaghet.
 
Men det finns också de som medvetet väljer att inte vaccinera sina barn. Ibland av skäl som att det är bättre med naturlig immunitet, andra gånger argumenterar man att vaccin kan orsaka autism (vilket gång på gång bevisats vara falskt). Oavsett varför man väljer bort vaccination riskerar man andra människors hälsa. Är det tillräckligt många som väljer bort vaccination finns dessutom risken att sjukdomarna kommer tillbaka med stor kraft.
 
De senaste åren har vi sett både små och stora utbrott av mässling, röda hund och kikhosta i Europa och USA. Dessa sjukdomar har i stort sett varit utrotade, men är nu på väg tillbaka. I Stockholm hade vi en mindre mässlingsmitta i februari. I New York har ett 20-tal personer smittats, och fler fall väntas. Det större utbrott som drabbat Nederländerna är nu äntligen över. Där smittades fler än 2 500 personer, de allra flesta fallen i ett starkt religiöst område.
 
Vad gäller polio så är det både framgångar och bakslag. Efter att Indien lyckats vaccinera bort sjukdomen förklarades regionen officiellt poliofri av WHO i förra veckan. Men sedan inbördeskriget i Syrien lett till lägre vaccinationstäckning är nu sjukdomen tillbaka i regionen. Irak har fått sitt första fall på tio år. Och smittan kan spridas vidare. 
 
I de flesta länder är vaccination frivilligt. Inte i Kroatien. Där har en författningsdomstol slagit fast att barnets rätt till hälsa går före föräldrarnas rätt att välja (bort) vaccination. Det är modigt, men borde egentligen inte vara särskilt kontroversiellt. Vetenskapen visar tydligt att nyttan vida överväger riskerna.
 
Men inte alla ser det så. De minns inte att sjukdomarna vi vaccinerar mot kan vara allvarliga. Betyder det att vi ska behöva riskera att barnsjukdomar åter blir vanliga bara för att några hellre lyssnar på sin egen magkänsla? Jag vill inte behöva vänja mig vid ständiga utbrott av mässling eller kikhosta. Inte när de är möjliga att vaccinera bort. 
 
Att bli vaccinerad är inte bara en mänsklig rättighet, det är en solidaritetshandling också. Den som väljer bort vaccination för sitt barn utsätter inte bara sitt eget barn för en risk, utan även andras. Det kanske är dags för staten att börja peka med hela handen och göra vaccinationer obligatoriska?

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng